Kom med bag kulissen: Sådan ser en kongelig 18-års fødselsdag ud
Der er lagt op til den helt store fødselsdagsfejring, når prins Christian fylder 18 år den 15. oktober.
Kl. 11.50 er der vagtskifte foran Christian VII’s Palæ på Amalienborg, og ti minutter efter – kl. 12.00 præcis – vil prinsen vise sig med sin familie på Frederik VIII’s Palæs balkon.
Om aftenen er prinsens farmor, dronning Margrethe, vært ved et gallataffel på Christiansborg Slot, hvor både kongelige og ikke-kongelige er klar til at fejre dagens fødselar.
Fejringen af prins Christians 18-års fødselsdag søndag den 15. oktober bliver uden tvivl en kæmpe oplevelse for den unge prins, der for første gang vil være alene i centrum ved en stor kongelige begivenhed. Der er ingen tvivl om, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har gjort alt for at forberede Christian på dagen, og især kronprinsen har kunne dele ud af sine erfaringer fra sin 18-års fødselsdag den 26. maj 1986.
På mange måder minder den planlagte fejring af prins Christian meget om det program, der var lagt for kronprinsen i 1986 og desuden også om fejringen af dronning Margrethes 18-års dag den 16. april 1958.
Der er dog forskelle. Eksempelvis skal prins Christian i modsætning til sin far og farmor ikke starte dagen i statsrådet, og han skal heller ikke køre i karet gennem byen. Der bliver heller ikke nogen officiel frokost på kongeskibet Dannebrog. Dette skyldes formentlig, at Christian blot er prins, når han fylder 18 år, og ikke tronfølger, som kronprins Frederik og daværende prinsesse Margrethe var det, da de blev myndige.
Men hvordan er de tidligere 18-års fødselsdage forløbet i kongefamilien?
Herunder kan du se, hvordan det så ud, da prins Christians far og farmor, kronprins Frederik og dronning Margrethe, fyldte 18 år i henholdsvis 1986 og 1958.
Statsrådet
Det var et højtideligt øjeblik, da prinsesse Margrethe deltog i sit første statsråd. Her bød kong Frederik sin datter velkommen med disse rørende ord:
— Det er en stor arv, du skal løfte, og et stort ansvar, der derved lægges på dine skuldre — dog skal du ikke lade dig skræmme heraf. Den Gud, der råder foroven, der råder for Danmarks sag, han råder også for dig. Jeg håber, at du i årene, der kommer, må modnes og høste erfaringer, så at du, når timen er inde, må stå fuldt rustet til at bestige Danmarks trone. Må Guds rigeste velsignelse lyse over dig og din fremtid. I forbindelse med statsrådet underskrev tronfølgeren sin erklæring om at overholde grundloven, og den modtog stats- og udenrigsminister H.C. Hansen på folkets vegne.
28 år senere var det dronning Margrethes tur til at byde sin ældste søn velkommen i statsrådet. Ligesom sin mor underskrev kronprinsens erklæringen om at overholde grundloven, og denne gang var det statsminister Poul Schlüter, der tog imod dokumentet.
Gallamiddagen
Både prinsesse Margrethe og kronprins Frederik blev fejret med store gallamiddage på Christiansborg Slot, og fælles for den begge var, at de i forbindelse med taflet skulle holde deres første officielle tale, der blev sendt på tv og radio. Ved bordet sad prinsesse Margrethe mellem sin far, kong Frederik, og sin morfar, Sverige kong Gustaf 6. Adolf. Kronprins Frederik sad mellem sin forældre, prins Henrik og dronning Margrethe.
Karet-turen
Efter statsrådet kørte prinsesse Margrethe med sin far, kong Frederik, i åben karet gennem byen fra Christiansborg Slot til Amalienborg. Langs hele ruten stod folk som sild i en tønde og klar til at vifte med Dannebrogsflag og råbe hurra for tronfølgeren. Samme scene gentog sig 28 år senere. I mellemtiden var prinsessen blevet dronning, og ved sin side i kareten havde Margrethe nu sin ældste søn, kronprins Frederik. Ligesom det var sket i 1958, kom regenten og tronfølgeren direkte fra statsrådet på Christiansborg Slot.
Festforestilling og privat bal
Der blev ikke afholdt en festforestilling for kronprins Frederik i 1986, men det gjorde der for prinsesse Margrethe den 17. april 1958. Hun fik ved ankomsten til Det Kongelige Teater overrakt en buket hvide orkideer og satte sig derefter i kongelogen sammen med sine forældre og sin morfar for at lytte til uddrag fra bl.a. ”Elverhøj” og ”Figaros bryllup”. Prinsessen genbrugte den blomstrede chiffonkjole, som hun også havde båret til gallamiddagen aftenen før. Hun var i øvrigt ikke den eneste fødselar med navnet Margrethe, der overværede forestillingen. Der var nemlig hele tre andre Margrethe’r: Margrethe Svendsen, Margrethe Jørgensen og Margrethe Jonassen, der alle var født den 16. april. Lørdag den 19. april holdt tronfølgeren privat middag og bal på Amalienborg for sine venner.
Balkonhyldest og frokost på dannebrog
Glæden lyste ud af både prinsesse Margrethe og kronprins Frederik, da de med 28 års mellemrum trådte ud på Amalienborgs balkon for at modtage folkets hyldest fra en propfyldt slotsplads. Prinsesse Margrethe havde selskab af sine forældre, kong Frederik og dronning Ingrid, og yngre søstre, Benedikte og Anne-Marie. Kronprinsen vinkede sammen med sin lillebror, prins Joachim, og deres forældre. Med var også prinsernes farfar og farmor, greveparret af Monpezat, og mormor, dronning Ingrid. Efter balkonscenen var der frokost på kongeskibet Dannebrog.
Volvo gav den gas
Prinsesse Margrethes første bil var en Volvo Amazon, som hun fik i 18-års gave af den svenske bilfabrikant. Også kronprins Frederik modtog en Volvo, da han blev myndig. Dagen før sin 18-års fødselsdag fik han overrakt nøglerne til en Volvo 480 ES til en værdi af 300.000 kr. Prins Christian skal dog ikke forvente at få en bil – i hvert fald ikke fra erhvervslivet.
– Det kan godt være, det var sådan engang, men i dag modtager Kongehuset ikke biler som gaver, ligesom Kongehusets medlemmer ikke deltager i direkte markedsføring af virksomheder, lød det i 2018 fra Kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet. Da daværende prins Nikolai fyldte 18 år i 2017, fik han en Renault Twingo af sin far, prins Joachim.
Flotte gaver
Prinsesse Margrethe fik mange gaver. Bl.a. skødet på en bondegård, Nordgården, nær Ringsted inkl. 83 tønder land fuldt besat med maskiner og besætning af Landboforeningerne. Af sine forældre fik hun et diamantdiadem, som hun bar første gang ved gallamiddagen på 18-års dagen. Kronprins Frederik fik bl.a. et jagtgevær og en guldring af sine forældre og et Cartier-ur af sin farfar og farmor (greveparret André og Renée af Monpezat). SAS gav ham er rejse for to til et valgfrit sted i verden, og af Folketinget fik han et maleri. Nationalbanken forærede ham en guldmønt og Dansk Arbejdsgiverforening en sofa. Gymnasiernes Festudvalg kom med den mest opsigtsvækkende: En levende ged med rød sløjfe om halsen.
Det skal Christian ikke udsættes for!
I biografien ”Under bjælken” fra 2017 om kronprins Frederik af Jens Andersen beskriver kronprinsen detaljeret, hvorfor hans 18-års fejring ikke er noget, han mindes med synderlig stor glæde.
Således blev kronprins Frederik på sin fødselsdag den 26. maj 1986 vækket af fire syngepiger i netstrømper, bjørneskindshuer og uniformsjakker neden for sit vindue med ”En lille hilsen fra alle Danmarks pi’r”, akkompagneret af musikere fra den Kongelige Livgarde samt den kendte sportsreporter Gunnar ”Nu” Hansen siddende klar til at interviewe den generte kronprins til en direkte radioudsendelse.
”Jeg ved dog med sikkerhed, at vores Christian på sin 18-års dag på ingen måde skal udsættes for syngepiger og en overfrisk radioreporter ude foran Frederik 8.s Palæ. Jamen, altså”, lyder det fra kronprins Frederik i ”Under bjælken”.