19. apr. 2020
Af Marianne Singer

Kong Frederiks smukke kærlighedserklæring ved Margrethes fødsel

dronning margrethe
Fotomontage af prinsesse Margrethe med sine forældre, kong Frederik 9. og dronning Ingrid.
Foto: Aller Media
Kong Frederik skrev et helt særligt brev fuld af kærlighed, da hans datter, den senere dronning Margrethe, blev født.

Det danske kongehus har delt nye portrætter, viden og søde hilsener på de sociale medier i forbindelse med dronning Margrethes 80-års fødselsdag.

Men også det smukke og intime øjeblik, da dronning Margrethe blev født, er blev fremhævet på både kongehusets Facebook- og Instagramprofil.

Håndskrevet brev

Her kan man således se det håndskrevne brev, som kong Frederik 9. skrev til sin far, Christian 10., efter den kongelige fødsel.

I Danmark er der tradition for at orientere regenten med et fødselsdokument, når et nyt medlem af den kongelige familie ser dagens lys.

Stor lykke

I kong Frederiks brev understreger dronning Margrethes far både kærligheden til sin hustru og hvor lykkelig en begivenhed fødslen er for ham og dronning Ingrid.

Brevet lyder, ifølge kongehusets opslag, således:

“Deres Majestæt. Tirsdag den 16. April 1940 kl. 10.10 er min højtelskede Hustru Kronprinsesse Ingrid, Victoria, Sofia, Louise, Margareta, født Prinsesse af Sverige, paa Frederik VIII’s Palæ paa Amalienborg lykkeligt nedkommen med en Datter”.

Et sødt billede af en nyfødt Margrethe med sine forældre er også vedhæftet opslaget.

Joachim skrev til mor

Det seneste eksempel på den traditionrige orientering er fra den 24. januar 2012, da prins Joachim skrev et brev til dronningen om prinsesse Athenas fødsel på Rigshospitalet.

I opslaget skriver kongehuset desuden, at prinsesse Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid kom til verden på en blæsende forårsdag.

Usikker tid

Dronning Margrethe blev født i en usikker tid, idet de tyske tropper en uge forinden, den 9. april 1940, havde indledt en besættelse af Danmark.

På grund af den specielle situation blev der dengang ikke saluteret med 21 skud på Holmen, som det ellers er tradition ved en kongelig fødsel.

I stedet svajede Dannebrog dengang over hele landet, og det danske folk kunne glæde sig over familieforøgelsen hjemme i stuerne.

Læs mere om: