Kongehus-ekspert om arvestriden: Prins Gustav må være så lettet
- Det må være en kæmpe følelsesmæssig lettelse og en glæde ud over alle grænser, at den dom nu er afsagt.
Sådan siger BILLED-BLADETs hofreporter Trine Larsen, der har fulgt prinsesse Benediktes familie i Berleburg i Tyskland og omstændighederne omkring retssagerne løbende.
- For selvom prins Gustav er den naturlige arving til slottet i Berleburg efter sin far, prins Richards død for tre år siden, så er det alt andet lige et pres at leve under. Fordi der bliver stillet spørgsmålstegn ved hans arv og endda lagt sag an af et fjernt familiemedlem, siger Trine Larsen.
Forleden stadfæstede domstolen i Nordrhein-Westfalens Appelret en tidligere afgørelse, så prins Gustav nu også ifølge domstolene er retmæssig arving til slottet i Berleburg.
To retsager
- Teknisk set er der tale om to retssager. Den ene har kørt i årevis og den har prinsens forældre, prins Richard og prinsesse Benedikte, i flere år arbejdet på at omstøde, fortæller Trine Larsen og siger:
- Den anden retssag omhandler en passus, der i vore dage synes forældet og helt utilstedelig. I testamentet efter prins Richards far, der døde under 2. Verdenskrig, står, at arvinger til slottet kun må gifte sig med en kvinde af arisk race og som er adelig.
- Sådan et vanvittigt krav ville i dag give store overskrifter, demonstrationer og hate-kampagner på sociale medier. Tænk, vi laver navne på is og lakridser om, men et utilstedeligt krav fra Nazi-tiden skal tage domstolene flere år at behandle. Det burde ske med et pennestrøg, understreger Trine Larsen og forklarer, at det også er derfor, at prins Gustav stadig er ugift.
Testamente-sagen
- Hans livsledsager har i flere år været den jævnaldrende Carina Axelsson, men de har på grund af kravet i testamentet aldrig kunnet gifte sig. For hun er hverken arisk eller adelig, siger Trine Larsen og fortæller, at det netop var den fjerne onkels anke og begrundelse for at anlægge arvesagen, at prins Gustav levede i et ægteskabeligt forhold med forfatteren Carina Axelsson.
Det har retten nu afvist - måske også fordi alt andet ville være absurt. Alligevel kan parret, der bor i henholdvis Tyskland og Storbritannien stadig ikke gifte sig, så længe de tyske domstole ikke har afsagt dom i ”Testamente-sagen”.
- Forhåbentlig kan afgørelsen om arveretten til slottet give så meget genlyd, at også sagen om testamentet snart bliver afgjort. Sådan at prins Gustav kan komme videre med sit liv og leve i fred og arbejde i sine skove i Berleburg, siger Trine Larsen fra BILLED-BLADET.