5. apr. 2022
Af Marianne Singer

Kongehuset meddeler: Dronningen mindes prins Henrik på rørende vis

Dronning Margrethe og prins Henrik. 
Dronning Margrethe og prins Henrik.
Foto: Hanne Juul
Kongehuset har tirsdag meddelt, at dronningen til sommer vil overrække en ny lyrikpris opkaldt efter prins Henrik.

Det er på alle måder en rørende nyhed, som kongehuset tirsdag har delt på deres hjemmeside og sociale medier.

Således overrækker dronningen til sommer en ny lyrikpris opkaldt efter sin afdøde mand, kaldet "Prins Henrik Prisen", der har til formål at anerkende danske digtere.

På prinsens fødselsdag

Til den flotte pris hører en bronzestatuette af prins Henriks skulptur "Fabeldyr" samt et beløb på 300.000 kroner, og prisen bliver dermed den største danske litteraturpris.

Særligt rørende er det, at dronningen kommer til at overrække den nye lyrikpris til den første modtager på prinsens fødselsdag den 11. juni.

En kunstnerisk sjæl

Prins Henrik beskæftigede sig gennem livet aktivt med en række kunstneriske udtryksformer, både som digter og skulptør.

Fra 1982 til 2014 udgav han en række digtsamlinger, og flere af prinsens skulpturer er opstillet rundt omkring i Danmark.

Det er således på grund af prins Henriks personlige og livslange interesse for kunst, herunder særligt digtekunsten, har Hendes Majestæt har givet tilladelse til, at lyrikprisen opkaldes efter prinsen.

Fornem pris

Lyrikprisen består af en bronzestatuette af prinsens egen skulptur "Fabeldyr", der er fra 2015, samt et beløb på 300.000 kroner, som er sponsoreret af AVK Holding.

Prisen er en hyldest til poesien og dens betydning for dansk litteratur, og hædersbevisningen gives til en etableret dansk digter, der har bidraget særligt til dette fagområde.

Det er de to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der har taget initiativet til prisen, og det er samtidig disse to foreninger, der har nedsat en uafhængig jury, som skal kåre vinderen.

Den uafhængige jury består af de to forfattere Signe Gjessing og Morten Søndergaard samt lektor på institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet Jørn Erslev Andersen.

Læs mere om: