Kongehuset om 2015: Et år med flere store begivenheder

Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
I kongehusets årsrapport for 2015 er der fokus på en lang række royale højdepunkter. Et af dem var kronprinsparrets tur sammen med det hollandske kongepar til Samsø.
-Velkommen til Kongehusets årsrapport for 2015, lyder det fra hofmarskal Michael Ehrenreich i forordet til den royale årsrapport. Den beskriver i detaljer kongehusets virksomhed i løbet af sidste år og den kongelige families officielle aktiviteter og øvrige gøremål inden for en række områder som erhverv og kultur, humanitære og sociale initiativer, sport og sundhed, miljø og klima, forsvaret, forskning og uddannelse samt fonds- og prisuddelinger.
 
 

Et travlt år

I årsrapportens forord, der giver et godt indblik i en travl 2015-kalender, nævnes blandt andet, at dronning Margrethe og prinsgemalen var værter, da Hollands kongepar Willem-Alexander og Maxima var på statsbesøg i dagene 17.-19. marts ledsaget af en erhvervsdelegation. Statsbesøget havde bl.a. fokus på energi, og på besøgets anden dag besøgte kong Willem-Alexander og dronning Maxima sammen med kronprinsesse Mary og kronprins Frederik Samsø, der er 100 pct. selvforsynende med vedvarende energi. Samsø-dagen var bestemt helt isoleret set en af årets store begivenheder.

 

Indonesien og Japan

I dagene 21.-24. oktober var dronning Margrethe og prinsgemalen på statsbesøg i Indonesien, ledsaget af repræsentanter for 62 danske virksomheder, ligesom kronprinsparret stod i spidsen for et Grønlandsfremstød i Japan samt et erhvervsfremstød i Tyskland med 75 deltagende virksomheder fra Danmark. 
 

En herlig fødselsdag

Naturligvis var også dronning Margrethes 75-års fødselsdag den 16. april noget helt særligt. Fødselsdagen blev markeret allerede fra den 8. april i Aarhus med karetkørsel, frokostreception på Aarhus Rådhus samt en TV-transmitteret festforestilling i Musikhuset Aarhus. Den 13. april holdt dronningen pressemøde på Fredensborg Slot for 70 pressefolk.
 

Vigtig mindehøjtidelighed

2015 var derudover præget af en række særlige markeringer, hvor medlemmer af den kongelige familie var til stede. Det drejede sig om mindehøjtideligheder efter terrorhandlingen i København og terrorangrebet i Paris, 75-året for Danmarks besættelse, 70-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz i Polen, 70-året for Danmarks befrielse samt 100-års dagen for Grundloven fra 1915. 
 

Kronprinsen til Nepal

Kongehuset satte i 2015 fokus på flere humanitære opgaver med dansk aftryk rundt om på kloden. Kronprinsen rejste den 17.-20. september til Nepal med Dansk Røde Kors for at få indblik i organisationens nødhjælpsarbejde i jordskælvsramte områder. Formålet med rejsen var at fremvise Røde Kors’ nødhjælpsarbejde og støtte til lokalsamfund i form af midlertidigt husly, genopretning af arbejde og selvforsørgelse samt psykosocial støtte. Allerede i februar besøgte kronprinsesse Mary til Etiopien og satte fokus på kvinders sundhed og rettigheder i humanitære krisesituationer samt på problemet med omskæring af kvinder. 
 

SE BILLEDERNE: Kronprinsesse Mary - smart og elegant i 2015

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden