Kronprinsen med mor på job

Dronning Margrethe, kronprins Frederik

Dronning Margrethe, kronprins Frederik

Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Dronning Margrethe havde kronprins Frederik ved sin side, da hun modtog den afgående statsminister på Amalienborg.
Dronning Margrethe havde taget kronprins Frederik med, da de torsdag den 6. juni modtog statsminister Lars Løkke Rasmussen på Amalienborg.
Trods valgets resultat dagen før, hvor Venstre fik fremgang, måtte statsminister Lars Løkke Rasmusen meddele regeringens afgang, og dermed anbefalede han samtidig en såkaldt "dronningenrunde".
 
 

Kronprinsen har været med før

Det betyder, at samtlige partiers repræsentanter på skift skal møde op på Amalienborg og orientere dronningen og kronprinsen om, hvordan de ser på den politiske situation efter folketingsvalget, og dronningen vil derefter, når hun og kronprinsen har mødt alle partierne, udpege en forhandlingsleder, en såkaldt "kongelig undersøger", eller en forhandlingsleder, der får til opgave at skaffe flertal bag sig. 
Under hele forløbet vil den fungerende statsminister og Statsministeriet rådgive fra sidelinjen. 
 
Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

 

Ud på slotspladsen

 
Det var ikke første gang, kronprins Frederik er med dronningen på job for at se, "hvordan det foregår", for kronprinsen har været med flere gange tidligere, også efter valget til Folketinget den 18. juni 2015  da regeringen tiltrådte.
Dronningerunden blev indført i 1909 og er en politisk praksis, idet den ikke er skrevet ned i nogen lov. Dog står der i Grundloven, som også blev fejret på valgdagen den 5. juni, at regentens rolle er at udnævne og afskedige statsministeren. Også andre ministre, både afgående og nyudnævnte ministre, skal forbi dronningen. Både når en regering dannes, og hvis der sker minister-rokader, eller hvis ministre forlader regeringen, sådan som det f.eks. skete tilbage i maj sidste år, hvor uddannelses-og forskningsminister Søren Pind forlod regeringen. Der måtte statsministeren også til dronningen og præsentere de nye ministre, der så kommer til såkaldt tiltrædelsesaudiens.
Forhandlingerne om et regeringsgrundlag kan godt tage tid, men når den kommende statsminister er klar med sin regering, skal de igen til dronningen. For selvom det er en formalitet, så skal dronningen godkende regeringen. Og når det er sket, så er det, at statsministeren viser sine ministre frem på Amalienborg Slotsplads.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden