29. aug. 2009
Af af Ulrik Ulriksen

Kronprinsesse Mary er dronningens trumfkort

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Dronning Margrethe satser i stigende grad på kronprinsessen som frontfigur.

Kronprinsesse Mary har udviklet sig i rollen som kongelig i de senere år. Hendes personlige udvikling i ægteskabet med kronprins Frederik har været præget af, at de er blevet forældre til prins Christian og prinsesse Isabella. Moderrollen har givet Mary den ekstra styrke og de redskaber, som er så vigtige, når hun optræder foran hele Danmark. Mary er et stærkere medlem af kongehuset end nogensinde. En kvinde, der tør være sig selv - også i officielle sammenhænge, hvilket betyder, at engagement, autoritet og følsomhed smelter sammen til det markante udtryk, som danskerne elsker. Dronning Margrethe er opmærksom på den positive udvikling og satser mere og mere på Mary som kongehusets frontfigur side om side med kronprins Frederik. Historikeren og forfatteren Jon Bloch Skipper er ikke overrasket over, at Mary i stigende grad er i fokus. Ifølge ham er kronprinsessen et af de vigtigste aktiver for kongehuset.

- Kronprinsessen er i dag "oven på situationen", hvis man kan bruge det udtryk. Hun er fuldt ud etableret i familien og den kongelige institution og udstråler overskud og virkelyst. Hun er ganske enkelt ved at udvikle sig til et af de vigtigste og mest relevante medlemmer af den kongelige familie, ikke mindst igennem de samfundsrelevante og værdiorienterede mærkesager, hun er blevet talskvinde for.

- Desuden er det tydeligt for de fleste, at hun på flere punkter har haft en afgørende positiv indflydelse på sin mand. Det er vigtigt at tage med i det store billede, der handler om monarkiets fremtid og kongehusets eksistensberettigelse. Jeg tror, kronprinsesse Mary nyder stor respekt blandt danskerne. Hun er blevet til et samlingssymbol, som man kan se op til. Hun præger den kongelige institution afgørende. Hun virker altid professionel og autentisk. Alligevel er hun tilgængelig. Hun mestrer den balance mellem kongelig distance og folkelig nærhed, som er afgørende vigtig for kongehusets medlemmer, siger Jon Bloch Skipper.

Læs mere om: