5. maj. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Lys i mørket: Kronprins Frederik talte som en konge

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik
Foto: Tue Skals/Kongehuset
Haderslev mindedes Danmarks befrielse med smuk lysfest, og i år holdt kronprins Frederik en stærk tale, der var en konge værdig.

Kronprins Frederik holdt en helt fantastisk tale, der var en konge værdig, da han tirsdag aften den 4. maj var æresgæst til den årlige lysfest på Haderslev Kaserne.

Lysfesten markerer Danmarks befrielse 4. maj 1945 under Anden Verdenskrig..

Den bevægende begivenhed er blevet afholdt hvert år siden 1950, og gennem årene har mange lokale borgere deltaget i markeringen.

- Sådan er det ikke i år. Men pandemien gør ikke danskernes fejring af Danmarks Befrielse mindre vigtig, sagde kronprins Frederik i sin tale, der gjorde et enormt indtryk på alle på kasernen i den sønderjyske by.

Kronprins Frederik leverede en stærk tale

- Frihedsbudskabet fremstår nok som en mere og mere fjern og abstrakt størrelse for de yngre generationer. Men det er fortsat relevant. Pandemien har ikke udslettet verdens aktuelle konflikter og krige. Den har blot fjernet fokus fra dem, lød det desuden fra kronprins Frederik i en tale, der var så ekstraordinær, at man på TV2 News samme aften bragte et uredigeret langt indslag med fokus på Frederik og hans vigtige ord, som blev leveret med følsomhed og fuld appel.

Også på kongehusets sociale medier kan man nyde kronprinsens overbevisende præstaion på talerstolen.

Lys i mørket

Lysfesten blev traditionen tro holdt fra klokken 22 til 22.30, men kronprinsen var allerede et par timer forinden på kasernen for at hilse på soldaterne og nedlægge en krans til minde om de faldne.

Talte om sin familie

- Min oldefar Kong Christian 10. var konge under besættelsen og befrielsen. Min morfar og mormor Frederik 9. og Dronning Ingrid grundlagde deres familie under besættelsen, sagde kronprinsen også i sin tale, og han havde mere på hjerte.

- Så allerede som barn fik jeg fortalt om kampene, besættelsen og frihedsbudskabets betydning, lød det fra kronprins Frederik.

Læs mere om: