12. jun. 2011
Af af Ken Richter

Margrethe om Marselisborg: Jeg var noget skeptisk

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: David Bering
I bogen ”Århus i hjertet” afslører Margrethe, at det faktisk var prins Henrik, der var mest begejstret for Marselisborg.

Bortset fra 14 dage i Frankrig og en tid på Fredensborg Slot så tilbringer vi hele sommeren i Aarhus. Så er vi her en otte-ti dage i påsken og til jul. Vi er her i det hele taget så meget, vi kan nå. Og vi holder meget af det. Jeg glæder mig hver gang, når vi begynder at tælle ned til, at vi skal af sted til Aarhus.

Forfatteren Søren Højlund Carlsen har i bogen "Århus i hjertet", der er udgivet af forlaget Turbine, fået dronning Margrethe til at fortælle, hvorfor hun er så glad for den jyske hovedstad og specielt Marselisborg Slot. Af samtalen fremgår det klart, at den begejstring, som dronningen giver udtryk for i dag, havde hun slet ikke, dengang hendes far i sin tid tilbød sin nygifte ældste datter og prins Henrik at overtage slottet, hvor dronningens farmor, dronning Alexandrine, havde levet sine sidste år frem til sin død i 1952.

- Da jeg blev gift med prinsgemalen, var vi med mine forældre rundt i Danmark, og da vi kom til Aarhus og til Marselisborg, spurgte min far os, om vi ville overtage det. Jeg var noget skeptisk, for jeg kendte kun huset som ret gammeldags og mørkt, og jeg havde ikke rigtig noget forhold til det.

- Men min mand - der jo kom med friske øjne - sagde, at det kunne vi bestemt ikke sige nej til. Og så var min far så large, at vi måtte bruge huset, som vi ville. Så vi fik det sat i stand i løbet af vinteren og flyttede så ind første gang i juni 1968 med vores nydøbte ældste barn, fortæller dronning Margrethe i bogen.

Marselisborg - et fristed

- I mine bedsteforældres tid var huset aldrig blevet brugt uden for sommersæsonen. Vi fandt ud af, at huset egnede sig aldeles udmærket til at bo i hele året. Der var for det første centralvarme, og så kom der efterhånden også dobbeltvinduer - det var der ikke de første par år, og det kunne man godt mærke, når det blæste, forklarer dronningen i bogen "Århus i hjertet".

Fra at være et slot, som dronningen ikke umiddelbart havde den store lyst til, har det udviklet sig til at være et populært feriested for regentparret, hvor der kun bliver plads til meget få eller slet ingen officielle pligter.

- Så slapper vi af og holder ferie. Jeg prøver altid på at have god tid til - rent ud sagt ikke at lave noget som helst, og det kan jo være aldeles dejligt, fortæller en ærlig dronning til forfatteren Søren Højlund Carlsen.

Bogen udkom den. 26. maj.

Læs mere om: