Mary og Frederiks hjem sikres mod terror
Amalienborg Slotsplads er for øjeblikket i fuld gang med at blive lukket af for biler, så det fremover kun er muligt for gående og cyklister at komme ind på pladsen.
Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der fortæller, at det vigtige formål med sikringen er at øge beskyttelsen, når større folkemængder er samlet på pladsen.
Mere permanent beskyttelse
På dronningens fødselsdag og ved store begivenheder i kongehuset kan der være mange tusinde mennesker til stede på slotspladsen.
Men på helt almindelige sommerdage, når der er mange krydstogtskibe i havnen, så er der også rigtig mange mennesker på slotspladsen ved middagstid, når Livgarden har vagtskifte.
Derfor har politiet og formentlig kongehusets sikkerhedsfolk vurderet, at der er brug for en mere permanent beskyttelse af folkene på pladsen.
Sikringen af først Christiansborg Slotsplads, og nu Amalienborg Slotsplads sker efter at lastbiler og andre køretøjer flere gange er blevet brugt ved angreb i udlandet.
For eksempel døde der i 2016 døde 86 mennesker, efter en lastbil på Bastilledagen kørte ind på Promenade des Anglaise i Nice.
Arbejdet ventes færdigt i 2020
Det var landskabsarkitektfirmaet GHB, der tegnede den permanente terrorsikring ved Christiansborg, som består af 85 granitkugler, og det er samme tegnestue, der har samarbejdet med Slots- og Kulturstyrelsen om arbejdet på Amalienborg.
Arbejdet ventes at være færdigt i begyndelsen af 2020, altså i god tid inden dronningen fylder 80 år den 16. april. I alt spærres de fire indfaldsveje til pladsen hver med 13 pullerter, som er betrukket med bronze og er en meter og tyve centimeter høje.
Nogle af pullerterne kan dog hæves og sænkes, så det er muligt at komme ind for biler med et ærinde på slottet.
Nyd billederne af kronprinsesse Marys festgarderobe i galleriet herunder: