14. jul. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Midt i sommerferien: Mary imponerer på den internationale scene

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Hanne Juul
For kronprinsesse Mary er det vigtigt at sætte fokus på piger- og kvinders rettigheder, og Mary leverede på det område varen foran et internationalt publikum.

Kronprinsesse Mary har midt i sommerferien markeret sig stærkt, da hun mandag aften med stor succes holdt en virtuel åbningstale til den årlige paneldebat om kvinders rettigheder under FN's Menneskerettighedsråds 44. samling i Geneve i Schweiz.

I år havde paneldebatten fokus på ansvarlighed for kvinder og pigers rettigheder i humanitære situationer.

Kronprinsesse Mary holdt tale

Åbningen af panelet var en del af Danmark og kronprinsessens engagement for kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, særligt i lyset af COVID-19-krisen.

- Tak for at have inviteret mig til at komme med et par åbningsbemærkninger, sagde kronprinsesse mary som indledning på sin tale, og herefter gav hun udtryk for, at hun naturligvis gerne fysisk ville have været til stede i Geneve, hvis corona-situationen ikke havde stået i vejen.

Mary har været i flygtningelejre

- Gennem de seneste år som protektor for UNFPA og Dansk Flygtningehjælp har jeg haft privilegiet af at møde i Zaatari- og Dadaab-lejrene og sidste år i Hitsats-lejren i Etiopien unge piger og drenge, kvinder og mænd, som lever et ekstremt udfordrende liv, men stadig har det håb, at den humanitære krise vil ende på et tidspunkt, sagde kronprinsessen blandt andet i sin tale, der blev leveret med stort overskud.

Danmark har en ledende rolle

Danmarks medlemskab af FN’s Menneskerettighedsråd har fokus på flere menneskeretlige prioriteter, hvor Danmark har en anerkendt og ledende rolle internationalt.

Danmark har særligt fokus på at styrke kvinder og pigers rettigheder, herunder deres seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, så kvinders ret til at bestemme over egen krop sikres.

Dette er særligt aktuelt i lyset af COVID-19 krisen, som har – og fortsat vil få - uforholdsmæssige konsekvenser for kvinder og pigers rettigheder globalt.

Læs mere om: