28. mar. 2015
Af Henrik Salling

Mindedag: Dronning Ingrid kunne være fyldt 105 år i dag

De stærke kvinder i det danske kongehus, fotograferet sammen i 1988. Og dronning Ingrid var det naturlige midtpunkt for sine tre døtre, hvoraf to blev monarker.
De stærke kvinder i det danske kongehus, fotograferet sammen i 1988. Og dronning Ingrid var det naturlige midtpunkt for sine tre døtre, hvoraf to blev monarker.
Foto: ALL OVER
Dronning Ingrid kom i høj grad til at præge mennesker omkring sig. Hun varr, og er stadig, en inspiration for en hel generation. Hun ville i dag have været fyldt 105 år.

Selv om det er over 14 år siden, dronning Ingrid gik bort, er hun stadig savnet - og netop i dag er der en særlig grund til at mindes denne fantastiske kvinde, der satte sit tydelige præg både på det danske monarki - og sin nærmeste familie. En af de personer, som stod hendes hjerte allernærmest, var kronprins Frederik. Og man så det så tydeligt. Kronprinsen lyste op, når han var sammen med sin mormor, og de to sås ofte hviskende sammen, når de ikke troede, at vi kiggede med ude på stuernes TV-skærme. Dronning Ingrid gav sit barnebarn uvurderlige råd. Både hvad angik hans kommende rolle som konge i Danmark, men også i spørgsmål omkring hans kommende ægtefælle. De to betød meget for hinanden, og kronprinsen brugte mere end de fleste sin mormor til at få svar på livets store spørgsmål. Så gik han den korte afstand fra det ene palæ til det andet andet for at hilse på.

Dronning Ingrid døde den 7. november 2000 på Fredensborg Slot i en alder af 90 år. Men hun er til stadighed inspiration for danskerne og kongefamilien som elskede hende højt. Hun samlede ikke kun familien til jul på Fredensborg. Hun betød også umådeligt meget for sin ægtemand, Danmarks kong Frederik IX, som hun støttede og gav styrke i hans arbejde som monark. Og da det stod klart, at hendes ældste datter, Margrethe- eller Daisy, som dronning Ingrid kærligt kaldte hende - skulle arve tronen, tog Ingrid også opgaven på sig at støtte og vejlede. Altid diskret i baggrunden - men med den fasthed og myndighed, som store personligheder kan udvise.

Vi lader i dag minderne gå tilbage til vores fantastiske dronning Ingrid.

Læs mere om: