Fredag, 13. november 2020 - af Marianne Singer

Modige Mary: Talte om stort tab tæt på svær dato

Kronprinsesse Mary under sin tale. 
Kronprinsesse Mary under sin tale. 
Foto: Hanne Juul
Kun en uge før 23-års dagen for kronprinsesse Marys mor, Henrietta Donaldsons død, holdt Mary en stærk og følelsesladet tale, der giver håb til dem, der har mistet.

Det var en modig og meget bevægende tale, som kronprinsesse Mary holdt som protektor ved Børn, Unge & Sorg foreningens 20-års jubilæumskonference i Skuespilhuset torsdag eftermiddag.

I talen understregede kronprinsesse Mary blandt andet, hvor vigtigt det er at turde tale om døden og tabet af sine kære. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Talte om sin mor

Og det var netop, hvad også kronprinsesse Mary gjorde, da hun undervejs nævnte tabet af sin mor. 

Det skete kun en uge før årsdagen for Henrietta Donaldsons død. 

I en alder af kun 55 år døde Marys mor den 20. november 1997 pludseligt og uventet af komplikationer efter en hjerteoperation. 

Mary sammen med sin mor, Henrietta Donaldson, i 1972.
Foto: Kongehuset

En stor sorg 

Det var et chok for dengang 25-årige Mary, der efterfølgende arbejde sig igennem sorgen.

"Dét er det ejendommelige ved det, at gennem sorgen erfarer du så meget. Ligegyldigt hvor stærkt du savner det menneske - en skønne dag accepterer du det dog på en måde, og finder ud af at se noget positivt ved det. Hvis du kan det, så vokser du virkelig." har Mary tidligere fortalt til journalisten i et interview til Politiken om sin store sorg.

Tal med dem 

I talen under jubilæumskonferencen sagde kronprinsessen også, at det er vigtigt, at man hjælper den efterladte med at huske den, de har mistet. 

- Jeg ved fra mine egne erfaringer, at alle mennesker kan gøre en forskel for en partner, en ven eller et familiemedlem i sorg. Vi kan hjælpe ham eller hende med at mærke, at dem de har mistet stadig er med dem gennem livet. Den største frygt hos mange efterladte er at man glemmer den døde, frygten for at den dødes udseende, stemme, personlighed, egenskaber hviskes ud. Og det er tit større end smerten ved at mindes. Det kan jeg ihvertfald huske fra mig selv, da jeg mistede min mor, sagde kronprinsessen. 

Vigtigt med håb

- Håb er omdrejningspunktet - håbet om, at det er muligt at få et godt liv håbet om, at man kan lære at leve med sorgen som en del af livet. Men ingen skal klare det alene, alle har brug for venner, familie og for andre efterladte, der forstår, lød det endvidere fra kronprinsessen, der ønskede Børn, Unge & Sorg stort tillykke med deres jubilæum. 

Børn, Unge & Sorg tilbyder gratis rådgivning og specialiseret psykologisk behandling til børn og unge, der har mistet et nærtstående familiemedlem eller som lever sammen med alvorligt syge forældre eller søskende.

Hvert år hjælper Børn, Unge & Sorg 2000 børn og unge under 28 år.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden