Fredag, 1. maj 2020 — af Marianne Singer

Nu fortæller dronningens kusine: Så tragisk var kært familiemedlems død

Dronning Margrethe. 
Dronning Margrethe.
Foto: Hanne Juul
For præcis 100 år siden døde dronning Margrethes mormor, kronprinsesse Margareta, på tragisk vis. I sin nye bog "Hon kallades Daisy" fortæller dronningens kusine, svenske prinsesse Christina, for første gang, hvad der præcist skete dengang.

Fredag den 1. maj er det præcist 100 år siden, at en voldsom tragedie ramte den svenske kongefamilie, da kronprinsesse Margareta døde i en alder af blot 38 år, som mor til fem små børn og gravid med barn nummer seks.

I sin nye bog "Hon kallades Margareta" fra Bonnier Fakta prøver hendes barnebarn, prinsesse Christina, at lære sin farmor, der også er dronning Margrethes mormor, bedre at kende.

Margareta som 18-årig, da hun var britisk prinsesse og stadig hed Margaret af Connaught.
Foto: Bonnier Fakta

Forandrede alt

Prinsesse Christina har søgt efter svar i det private familiearkiv, hvor hun igennem private breve, fotografier samt dokumenter får mere at vide om sin farmor.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

BILLED-BLADET har interviewet prinsesse Christina og hendes medforfatter Carl Otto Werkelid, på mail om bogen, der begynder med kronprinsesse Margaretas død i 1920.

– At begynde bogen med hendes død var en måde at bryde kronologien på. At begynde med det mest dramatiske, det, som forandrede alt – at sætte mig ind i det – gjorde hende og hendes liv virkeligt, som prinsessen forklarer til BILLED-BLADET.

Begyndte med smerter

I "Hon kallades Daisy" skriver prinsesse Christina, at det ulykkelige forløb begyndte i efteråret 1919, da Margareta fik smerter i øre og kæber.

I december bliver hun så opereret for en svær øreinflammation og har i februar fået det så meget bedre, at hun i marts kan udstille sine egne malerier.

Men kort efter bliver hun syg med skoldkopper.

Tog på pensionat

For at få ro tager hun i april med sin mindste søn, Carl Johan, til et pensionat i Leksand, hvor hun får besøg af sin mand og to ældste sønner. Ifølge prinsesse Christina er det sidste gang, sønnerne ser deres mor.

Da Margareta forlader pensionatet, har hun pådraget sig en kraftig forkølelse.

Feberen steg

Den 29. april føler hun ubehag i højre øre og får feber.

Dagen efter får hun det dårligere, hun får konstateret rosen og feberen stiger.

Enormt tab

Lørdag morgen konstaterer lægerne blodforgiftning og nedsat hjerteaktivitet hos Margareta, og selv om de gør alt for at redde hendes liv, lykkedes det ikke.

Kun en halv time efter kronprinsessens død, den 1. maj 1920, udsender hoffet en kommuniké med følgende besked: ”Kronprinsessens hjertesvaghed øgedes time for time under formiddagen, og trods anvendelse af kraftigst mulig stimulering sov kronprinsessen stille og roligt ind klokken 14.00.”

Kronprinsesse Margaretas død efterlod hendes familie, deriblandt datteren, den senere dronning Ingrid på dengang kun ti år, i dyb sorg og de kom sig aldrig helt over det store tab.

Både dronning Margrethe og prinsesse Benedikte medvirker i bogen "Hon kallades Daisy".

Foto: Bonnier Fakta

Læs hele det store interview med prinsesse Christina og Carl Otto Werkelid og se unikke billeder af prinsessen på besøg hos dronning Margrethe og prinsesse Benedikte på Gråsten Slot i det nye nummer af BILLED-BLADET.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden