4. apr. 2022
Af Marianne Singer

Nu går det stærkt: Nye tider i kongehuset

Kronprins Frederik og dronning Margrethe. 
Kronprins Frederik og dronning Margrethe.
Foto: Mikael Rieck og Kaspar Wenstrup
Meget har ændret sig i det danske kongehus det seneste års tid, når det kommer til især dronningens og kronprinsens engagement indenfor klima- og miljøspørgsmål.

Den danske kongelige familie har det seneste års tid i langt højere grad end hidtil markeret sig på det grønne område, hvor det handler om bæredygtighed, løsning på klimaudfordringer og miljøspørgsmål.

Således vedtog kongehuset, ifølge deres netop udgivede årsrapport, sidste år en omfattende handlingsplan, der påpeger en række indsatsområder, som kan gøre hoffet mere bæredygtigt.

Det handler blandt andet om forbedret affaldssortering, udfasning af plastikflasker, nedsættelse af papirforbrug, omstilling til mere miljøvenlige rengøringsprodukter og brug af energieffektive el-pærer.

Udskiftet biler

Derudover kigger man på energiforbruget på slottene, og så har dronningen været med til at udskifte tre benzinbiler med en elbil og to plug-in hybridbiler.

Kongehuset har nu i alt fire elbiler og fire plug-in hybridbiler.

I de kommende år vil størstedelen af den kongelige vognpark blive udskiftet til el- og plug-in hybridbiler.

I den forbindelse har den kongelige familie fået opsat el-ladestandere ved residensslottene og planlægger at udvide antallet af el-ladestandere.

Skærpet profil

Den 8. juni sidste år skærpede også kronprins Frederik sin grønne profil yderligere, da han i forbindelse med udsendelsen af en pressemeddelelse om, at han stoppede som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) havde en ekstra tilføjelse.

Han meddelte nemlig, at han nu ville intensivere sit arbejde "i relation til Danmarks position som en af verdens førende nationer inden for den grønne dagsorden, bæredygtighed og innovation."

Haft travlt

Kronprins Frederik har derefter adskillige gange sat fokus på de globale klima- og miljøudfordringer og på Danmarks rolle som ledende nation inden for grøn omstilling, blandt andet at tale ved det digitale P4G-topmøde (et netværk af lande, som ønsker at imødegå den globale opvarmning) i Sydkorea i maj.

Derudover stod han i løbet af året i spidsen for to danske erhvervsfremstød med fokus på bæredygtighed - i oktober i Island og i samme måned var i Paris, hvor han besøgte IEA, en global organisation, der holder øje med klodens energiforsyning og arbejder for fremme af energieffektivitet.

Fart på

På det seneste har kronprins Frederik den 14. marts besøgt tre danske virksomheder, der alle udvikler teknologier, der er med til at sætte fart på den grønne omstilling i Danmark.

Vakte opsigt

https://imgix.billedbladet.dk/20211231_mr_nytarstale_002_0.jpg
Foto: Mikael Rieck

De er også med

Læs mere om: