28. dec. 2011
Af af Louise Møller

Ny meningsmåling: Danskerne er de mest kongetro i Europa

Takket være dronning Margrethes måde at administrere sin rolle som statsoverhoved og aldrig udtale sig om politik kan familien finde opbakning blandt størstedelen af danskerne
Takket være dronning Margrethes måde at administrere sin rolle som statsoverhoved og aldrig udtale sig om politik kan familien finde opbakning blandt størstedelen af danskerne
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Ifølge en ny meningsmåling bakker størstedelen af danskerne op om det danske kongehus

Dronning Margrethe kan runde året af i ro og mag, når det drejer sig om danskerne opbakning til hendes rolle som statsoverhoved og monarkiets bevarelse.

Ifølge en meningsmåling lavet for Politiken bakker hele 77 % af danskerne op om kongehuset og foretrækker monarki fremfor en republikansk stat.

Selv om nordmændene også er glade for deres kongehus, kan kong Harald og dronning Sonja kun finde støtte hos 67 % af befolkningen.

Den forskel er der en forklaring på, hvis man spørger Lars Hovbakke Sørensen, historiker, ph.d. og ekstern lektor, som mener, at det danske monarkis evne til at forny sig i det rette tempo, er en af årsagerne til danskernes opbakning.

- I andre lande er det enten sket for hurtigt eller for langsomt. Opbakningen til kongehuset i Norge faldt, da kronprinsen blev gift med en enlig mor. Det var lidt for moderne og lidt for almindeligt og tog noget af glansen, forklarer han

- Derfor er det positivt for det danske kongehus, at kronprinsesse Mary kommer fra en traditionel familie, men samtidig var helt ukendt for danskerne, da hun trådte ind på den kongelige scene, vurderer han.

- Det er perfekt, at kronprinsen blev gift med en helt almindelig pige, der samtidig kommer fra den anden side af kloden. Derved er der stadig noget eksotisk over det, og der er ikke nogen danskere, der har kendt hende fra tidligere og festet med hende til gymnasiefesterne. Det er en god balance mellem noget almindeligt og noget anderledes.

Selv om kongehuset har høstet stigende opbakning til monarkiet de seneste 40 år, skal der ikke meget til at ændre populariteten. Fremtiden afhænger af en enkelt person.

- Det hele afhænger af kronprins Frederik. Spørgsmålet er, om han vil holde sig fra at tale om politik. Så længe han kan det, vil det være mere legitimt at have et statsoverhoved, der ikke er valgt, siger historiker med kongehuset som speciale og brevkasse-redaktør på BILLED-BLADET, Jon Bloch Skipper

- En anden stor fare er, at han lader sig selv reducere til en kendis. Han må sørge for ikke at leve et udsvævende liv og at opretholde en aura og respekt, der er kongetitlen værdig, fastslår Jon.

Læs mere om: