NYT FRA HOFFET: Dronning Margrethe inviterer til festlig dag i Gråsten

Dronning Margrethe. 

Dronning Margrethe. 

Foto: Claus Fisker
Der venter dronningen en dejlig dag, når hun den 21. juli deltager i flere festlige arrangementer på Gråsten Slot i Sønderjylland.

Om godt en uges tid tager dronning Margrethe for alvor hul på årets sommerferie, når hun tirsdag den 16. juli tager bopæl på Gråsten Slot.

Allerede få dage efter ankomst med Kongeskibet Dannebrog venter der dronning Margrethe et spændende program på ferieresidensen. 

To arrangementer i træk

Ifølge en pressemeddelelse fra kongehuset fredag deltager dronning Margrethe søndag morgen den 21. juli i en festgudstjeneste i Gråsten Slotskirke. 

Allerede ved middagstid er det tid til næste kongelige arrangement, når dronning Margrethe sammen med prinsesse Benedikte modtager Gråsten Ringriderforenings optog. 

Et års arbejde

Under festgudstjenesten vil dronning Margrethes nye messehagel til den 300 år gamle slotskirke for første gang blive taget i brug. 

Dronning Margrethe har arbejdet på messehaglen, der er en kappe, som bruges af præster under nadveren og ved højtider, igennem et år.

Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

Inspireret af naturen 

Messehaglen supplerer og udgør sammen med det alterbordsforhæng, et såkaldt antependium, som dronning Margrethe broderede til slotskirken sidste år, et nyt sæt, der supplerer hendes mor, dronning Ingrids antependium og messehagel fra 1943.

Stilen, designet og farvevalget fra dronningens antependium er videreført, og inspirationen til messehaglens broderier har dronningen hentet fra naturen omkring Gråsten Slot samt udvalgte salmer.

Broderet salmelinjer

Ifølge kongehusets pressemeddelelse har dronning Margrethe indarbejdet elementer af vand, kildevæld og søer på messehaglens for- og bagstykke. 

På messehaglens kantebånd og bagstykke har dronning Margrethe broderet linjer fra salmerne ”Som tørstig hjort”, ”Alle mine kilder”, ”I al sin glans” og ”Hil dig frelser” (salme 410, 441, 290, 192). 

Særlig hilsen til mor 

En teknik, der ikke har været anvendt i Danmark de sidste 40 år.

Samtidig sender dronning Margrethe en særlig hilsen til dronning Ingrid med messehaglens fór, der er valgt i samme rødlige nuance, som hendes mor i sin tid anvendte i kirkens tidligere messehagel.

Ikke første gang 

Fælles for antependiet, der blev taget i brug den 29. juli 2018, og messehaglen er, at dronning Margrethe har anvendt broderiteknikken petitpoint, hvor detaljer fremstår diagonalt med halve korssting.

Det er ikke første gang, at dronning Margrethe har beskæftiget sig med kirkelig kunst. 

Tidligere har dronningen syet og broderet adskillige kirketekstiler i klare farver og med billedsymbolik, der har relation til det kristne tema. 

Se masser af billeder fra Gråsten slot herunder:

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden