Fredag, 25. september 2020 - af Marianne Singer

Nyt fra hoffet: Kæmpe privat gave fra dronningen

Dronning Margrethe. 

Dronning Margrethe. 

Foto: Lars H. Laursen
Dronning Margrethe har foræret en helt særlig gave skabt af prins Henrik til Fredensborg kommune.

Det var en både festlig og rørende stund, da en smuk skulptur skabt af prins Henrik torsdag eftermiddag blev afsløret på Langedammen foran Kulturhuset Fredensborg Gl. Bio, hvorfra man kan se til Fredensborg Slot.⁣

Det imponerende værk "Torso Feminin" er en gave fra dronning Margrethe til Fredensborg kommune, som prins Henrik havde en helt særlig tilknytning til gennem sine mange ophold på slottet.

Foto: Hanne Juul

Det var også her, at prins Henrik efter længere tids sygdom sov stille ind den 13. februar 2018. 

Stod hjemme hos kongefamilien

Med til indvielsen var flere af prins Henriks tidligere nære medarbejdere, deriblandt prinsens tidligere sekretariatschef, major Nils Nykjær, og prinsens forhenværende kammertjener og nu Slots- og Palæ assistent på Amalienborg, Jesper G. Jensen. 

Skulpturen er en meget speciel gave, idet major Nils Nykjær kunne fortælle, at den blev sat op i den private del på kongefamiliens franske vinslot Château de Cayx midt i 1990'erne.  

Foto: Hanne Juul

Og der står stadig et værk identisk til den tilbage på slottet.  

Hjalp til 

Som det også blev nævnt i talerne var det Jesper G. Jensen, som var med til at sørge for at få fragtet den store skulptur fra Château de Cayx til Fredensborg.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen talte varmt om prins Henrik, da han bød alle velkommen.

- Alle jer, der er her i dag, ved, at prins Henrik spillede en stor rolle for Fredensborg. Her var prinsen værdsat, velkendt og meget vellidt. I altid godt humør deltog han i traditioner og arrangementer året rundt. På slottet og i byen. Det var tydeligt for os alle, at prins Henrik fandt stor glæde ved at være her. Og jeg er sikker på, at det også var tydeligt for ham, at han nød stor velvilje hos byens borgere, lød det blandt andet fra borgmesteren, der sluttede af med at takke dronningen for den fornemme og generøse foræring.

Derefter trak borgmesteren sammen med viceborgmester og kulturudvalgsformand, Ulla Hardy-Hansen, i fælleskab klædet af byens nye kongelige kunstværk. 

Foto: Hanne Juul

Flere udgaver

Ifølge kongehuset hører "Torsoen” til de første værker, som prins Henrik udførte og den er oprindeligt modelleret i en maskulin og en feminin udgave.

Begge versioner er siden fremstillet i flere størrelser og skabt i så forskellige materialer som marmor, bronze, chamotte (små korn af brændt ler) og sølv.⁣ ⁣

Flittig kunstner

Prins Henrik begyndte at lave skulpturer nogle år efter regentparrets bryllup i 1967, og prinsen skabte gennem tiden både små og store skulpturer.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nogle af prinsens skulpturer er allerede at finde i det offentlige rum som i Slotsparken ved Marselisborg Slot og ved bygrænsen ved Strib på Fyn samt ved Kongevejen i Tønder.

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden