18. apr. 2020
Af Marianne Singer

Overraskende viden om dronning Margrethe

dronning margrethe
Dronning Margrethe.
Foto: Hanne Juul
Kongehuset har offentliggjort en lang række fakta om dronning Margrethe, der for mange sikkert er ny og interessant viden.

I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag har kongehuset delt 80 spændende fakta om den danske regent på kongehusets hjemmeside.

Det er spændende læsning, der blandt andet forklarer detaljeret om hendes fødsel, fritidsinteresser, passion for kunst og kultur, opvækst, uddannelse, navne og kongelige virke.

Fascinerende viden

En del af det kender man til, men der er også flere fakta, der (måske) overrasker.

Blandt de mange fascinerende oplysninger om dronning Margrethe er, at dronningen om torsdagen normalt ikke har fast kontortid. Dagen er reserveret til dronningens øvrige gøremål og benyttes ofte til kreative udfoldelser. På slottene har dronningen indrettet atelier, hvor der arbejdes med de kunstneriske aktiviteter.

Opfundet ord

Et andet interessant fakta er, at dronningen selv har opfundet ordet "internationalese", som ifølge dronningen betyder "et sært, upersonligt sprog, som ikke er nogens".

Her følger mere, for mange nok ukendt, viden om dronning Margrethe, som kongehuset har delt:

Det 13 kvadratmeter store Værelse 402 i Kollegium 9 ved Aarhus Universitet var prinsesse Margrethes hjem, imens hun studerede statskundskab.

Særlig tradition

Da Neil Armstrong i juli 1969 som det første menneske gik på månen, fulgte prinsesse Margrethe med på tv, mens den nyfødte Prins Joachim lå i favnen på sin mor.

Dronningen har indført en særlig juletradition. Efter at dronningen og den kongelige familie har været i kirke, samler majestæten alle ansatte, der er på arbejde, og læser juleevangeliet for dem. Efterfølgende får alle en julegave af dronningen.

Du kan trykke her for at få alle 80 fakta om dronningen

Læs mere om: