31. dec. 2015
Af Stine Schou

Prins Henrik trækker sig tilbage - læs meddelelsen

Prins Henrik.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Straks dronningen havde sagt Gud bevare Danmark, sendte hoffet den officielle meddelelse ud. Prins Henrik har besluttet at trække sig tilbage. Læs hele meddelelsen her.

Prins Henrik går på pension. Det fortale dronning Margrethe i sin nytårstale onsdag aften. Straks efter kom pressemeddelelsen om prins Henriks beslutning. Den kommer her i uredigeret form:
 
Amalienborg, den 31.12.2015
PRESSEMEDDELELSE
Som meddelt i Hendes Majestæt Dronningens nytårstale har Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen besluttet at gå på pension med virkning fra 1. januar 2016 efter mere end 40 års virke for Danmark og danske interesser.
 
Hans Kongelige Højhed vil ”drosle ned”. Det indebærer, at Prinsgemalen fremover ikke deltager i en række officielle arrangementer og begivenheder, bl.a. nytårskure, Folketingets åbning, ambassadørmodtagelser og statsbesøg i udlandet.
 
Derimod vil Prinsgemalen fortsat deltage i andre arrangementer af officiel karakter, herunder nytårstaflet og forskellige begivenheder, der finder sted, hvor Regentparret har residens.
 
Hans Kongelige Højhed beholder hovedparten af sine protektioner og æreshverv, og Prinsgemalen vil som hidtil deltage i en bred vifte af gøremål, bl.a. indenfor kunst og kultur.
 
Beslutningen ventes ikke at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau. De berørte opgaver vil blive løst af Hendes Majestæt Dronningen eller øvrige medlemmer af den kongelige familie. Derfor lægges der ikke op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset.
 
Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!
 
Langt hovedparten af Prinsgemalens andel af statsydelsen går til Kongehusets faste omkostninger, herunder drift af bygninger, personale og administration. Dette vil også være tilfældet fremover. Udløser beslutningen yderligere udgifter, vil de blive dækket af Kongehuset.
 
Prinsgemalen glæder sig til at få mere tid til at beskæftige sig med kunst, litteratur og musik – områder, der alle står Prinsgemalens hjerte nær.
 
Med venlig hilsen
Michael Ehrenreich
Hofmarskal
 
VIDEO: Året i kongehuset 2015 - alle de største og mest rørende øjeblikke

Læs mere om: