30. okt. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Sådan har du aldrig set kronprinsessen før: Mary på arbejde ved brønden

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere Marketing cookies.

Kronprinsesse Mary fik i 35 graders varme i Burkina Faso vist, at hun ikke holder sig tilbage, når der skal arbejdes hårdt.

Kronprinsesse Mary og udviklingsministeren en har besøgt Burkina Faso i Sahelregionen, hvor kriser og klimaforandringer præger hverdagen og rammer befolkningen hårdt.

Mary og ministeren på gåtur

Kronprinsesse Mary var på den første dag af arbejdsrejsen sammen med udviklingsminister Flemming Møller Mortensen på en gåtur i marken ved en landsby langt udenfor Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Jesper Sunesen

Formålet med besøget til landsbyen var at se nærmere på støtteprojekter til lokalsamfundet, der har taget imod et stort antal internt fordrevne, hvilket har tredoblet byens indbyggertal fra 2.275 til 6.275 personer i 2021.

Kronprinsessen hørte om nye tiltag

I landsbyen har man ved brug af to klimatilpassede dyrkningsteknikker opdyrket i alt 205 hektar jord, der samler regnvand til afgrøderne.

Dette har ført til en mere effektiv produktion af afgrøder, og så har det været med til at gøre lokaløkonomien bedre samt har øget fødevaresikkerheden hos befolkningen.

Mary kom på hårdt arbejde

Kronprinsesse Mary og ministeren så under besøget også nærmere på en nyopført brønd.

Vandressourcerne er knappe, men der kunne pumpes vand på dagen, da Mary og ministeren var forbi.

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Jesper Sunesen

Og kronprinsessen fik en helt ny opgave, da hun pludselig skulle pumpe vand fra brønden.

Kronprinsessen var naturligvis klar til at yde en ekstra indsats og pumpe vand fra brønden i anledning af besøget.

Kronprinsessen kom på ganske krævende arbejde i 35 graders varme, og også minister Flemming Møller Mortensen pumpede løs.

Derefter mødtes Mary og ministeren med internt fordrevne kvinder og værtssamfundet.

Stor kollektiv indsats

Gennem en kollektiv indsats har internt fordrevne og værtssamfundet i fællesskab skabt social samhørighed og dyrket tidligere uanvendelig jord for at øge fødevaresikkerheden, opbygge modstandsdygtighed mod klimaforandringer og dermed mindsket de humanitære behov.

Kvinde og lille barn henter vand ved brønden i Burkina Faso
Kvinde og lille barn henter vand ved brønden i Burkina Faso
Foto: Jesper Sunesen

Adgang til rent vand er afgørende

Klimatilpasning, særligt adgang til rent vand, er for Danmark en prioritet i samarbejdet med Burkina Faso. Og i perioden 2021-2025 er planlagt en samlet støtte på næsten . 400 mio. kr. til klima- og vandområdet, herunder ca. 185 mio. kr. i 2022.

Støtten skal for eksempel bidrage til gennemførslen af Burkina Fasos nationale vandsektorstrategi. planlægges et innovativt samarbejde med FN's Fødevareprogram om bæredygtig drikkevandsforsyning i særligt udsatte områder og fremme etableringen af simple kunstvandingssystemer for at øge landbrugsproduktionen til fordel både for flygtninge- og værtsfamilier.

Læs mere om: