24. jun. 2020
Af Christinna Braun

Sådan kommer du helt tæt på fantastiske kongelige kjoler

Prinsesse Benedikte i kreationer fra Jørgen Bender. 
Prinsesse Benedikte i kreationer fra Jørgen Bender.
Foto: Hanne Juul, Kongernes Samling og Winnifred Eriksen
En ny udstilling giver mulighed for at komme helt tæt på nogle af prinsesse Benediktes smukke kjoler.

Fødselsdagskjoler, en sølvbryllupskjole og smukke selskabskjoler.

Nu er det muligt at komme helt tæt på et udvalg af prinsesse Benediktes flotte kjoler, som hun har båret til forskellige festlige lejligheder.

Amalienborgmuseet udstiller nemlig hele 21 af prinsesse Benediktes kjoler, der er kreeret af den kongelige modeskaber Jørgen Bender.

Skabte kjoler til kongelige familie

Det var ikke kun prinsesse Benedikte, Jørgen Bender kreerede smukke gallakjoler til. Modeskaberen kastede sig også over smukke kreationer til hendes mor, dronning Ingrid, og søstre dronning Margrethe og dronning Anne-Marie. Blandt andet er dronning Margrethes glimtende sølvbryllupskjole også skabt af den dygtige Jørgen Bender.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-667689_1.jpg
Prins Henrik og dronning Margrethe ved deres sølvbryllup i 1992.
Foto: Hanne Juul

Forholdet mellem modeskaber og prinsesse

Når en gallakjole skabes, er det i tæt samarbejde med det kongelige medlem, der skal bære kjolen, og derfor sætter den nye udstilling fokus på båndet mellem modeskaberen og prinsesse Benedikte.

- Jørgen Bender har ændret utallige af mine kjoler, en form for genbrug kan man sige. Derudover blev der ofte også lavet to versioner, når der skulle designes en ny kjole. Det kunne fx være to forskellige overdele, hvor den ene var en mere let og udringet sommerversion og den anden eksempelvis af fløjl, som var mere efterårs- eller vinteregnet, siger prinsesse Benedikte ifølge pressemeddelelsen fra Kongernes Samling.

Udstillingen hedder ”Prinsessekjoler: Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte”, og den kan ses fra 4. juli-30. august 2020 på Amalienborgmuseet.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-84057-1_1_1.jpg
Prinsesse Benedikte og prins Richard ved deres sølvbryllup i 1993.
Foto: Egon Engmann

Læs mere om: