9. okt. 2015
Af Luise Marie Bekker

Se Amalienborgs skjulte kroge til Kulturnatten fredag aften

Pia Schutzmann er en af dronning Margrethes foretrukne kunstnere.
Pia Schutzmann er en af dronning Margrethes foretrukne kunstnere.
Fotomontage: Preben Petersen/BILLEDBLADET
Amalienborg lukker op for udstillingen "Bag om Amalienborg" med værker fra slottets haver, kældre og loft af en af dronning Margrethes yndlingskunstnere Pia Schutzmann.

Når oktobermørket sænker sig over Kulturnatten i aften, vil der blive tændt lys indendøre på Beletagen i Christian 8.’s Palæ.

I Gallasalen kan gæster i år kunne se særudstillingen ”Bag om Amalienborg” med værker af billedkunstner Pia Schutzmann, der er en af dronning Margrethes yndlingskunstnere.

Fik fri adgang til Amalienborg

Pia Schutzmann har tegnet og malet dronning Margrethe adskillige gange, for eksempel på frimærkerne, da dronningen fyldte 60. I 2002-2003 malede hun regenten i en bordeaux kjole i sin egen 33 kvadratmeters lejlighed, og i 2012 tegnede hun hende igen. Efterfølgende blev Schutzmann inviteret til en rundvisning i Amaliensborgs haver, og da besøget var overstået, blev hun spurgt, hvor længe hendes adgangskort skulle virke.

Kunstneren var ved at falde bagover, men fik fremstammet, at det gerne måtte gælde i tre år.

Nu havde hun simpelthen fri adgang til Amalienborgs haver.

Se private værelser

Siden har hun brugt meget tid i Amalienborgs indre gårde, haver, kældre og i loftsrum, og udstillingen af hendes værker præsenterer os for helt ukendte sider af slotskomplekset. Udstillingen viser også de portrætter, Pia Schutzmann har lavet af de kongelige.

I aften er der også adgang til resten af museet, der præsenterer den kongelige hverdag i vor tid, og hvor du kan opleve tidligere konger og dronningers private værelser.

Entre er gratis med kulturpas.

Læs mere om: