Lørdag, 15. januar 2022 - af Marianne Singer

Se de nye billeder: Dronning Margrethes pragtfulde tronskiftejuveler

Dronning Margrethe bar nogle nøje udvalgte smykker, da hun blev udråbt til dronning på Christiansborgs slotsbalkon den 15. januar 1972. Se billederne her.

Intet var overladt til tilfældighederne, da dronning Margrethe præcis klokken 15.00 den 15. januar 1972 sammen med statsminister Jens OttoKrag trådte ud på Christiansborg Slots balkon for at blive udråbt til dronning foran en fyldt slotsplads.

Heller ikke de smykker, hun bar i det historiske øjeblik, der for altid forandrede hendes liv.

Se flotte billeder af de pragtfulde tronfølgesmykker, som dronningen bar i 1972 i toppen af artiklen

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kan nærstuderes

De historiske og meget kostbare smykker kan nærstuderes i bogen “En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker”, der netop er udkommet på Politikens Forlag i anledning af dronningens regeringsjubilæum og er tilknyttet udstillingen af sammen navn på Amalienborgmuseet.

Foto: Politikens Forlag

Ud over den fornemme Elefantordenen med det blå silkeskærf og ordensstjernen på venstre bryst havde dronningen på den kolde januardag i 1972 smykket sig med en lille broche formet som en hestesko i rødguld besat med røde rubiner og små brillanter.

– Den lille hesteskobroche fik jeg af min far den 5. juni 1953, da den nye Grundlov var blevet vedtaget og samtidig også den nye arvefølgelov, som betød, at jeg skulle følge efter min far. Og det var meget typisk for min far, at han syntes, jeg skulle have noget, der markerede den her specielle dag og dette specielle forhold, fortæller dronningen i den nye bog.

Bar brudegave

Endvidere bar dronningen smukke perleøreringe, hun havde fået af prins Henrik ved parrets bryllup, specielt fremstillet til hende, samt et perleindrammet portræt af sin far, kong Frederik 9.

Åbningen af udstillingen "En dronnings smykkeskrin - 50 år på tronen fortalt i smykker" blev udskudt på grund af pandemien, men der meldes snart en ny åbningsdato ud. Det bliver dronning Margrethe selv, der officielt åbner udstillingen med sin private smykkesamling. 

Læs mere om udstillingen her

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden