15. apr. 2020
Af Trine Larsen

Se den nye mønt med dronningens portræt

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Jeppe Michael Jensen
I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag den 16. april 2020 udsender Danmarks Nationalbank to mønter. En særlig mønt i sølv og én 20-kroners mønt til almindelig cirkulation.

Selvom mange i disse corona-tider anvender Dankort og Mobilepay, kommer der alligevel to nye mønter på gaden i anledning af dronningens 80-års fødselsdag den 16. april 2020.

Som der er tradition for ved store kongelige begivenheder, udsender Danmarks Nationalbank erindringsmønter. Således også på dronningens store runde dag.

Der bliver udgivet en sølvmønt, som har en værdi af 500 kroner, samt en 20-kronemønt, som kommer i almindelig cirkulation.

https://imgix.billedbladet.dk/moent1.jpg

12 sakse på bagsiden

På forsiden er der et portræt af dronning Margrethe i profil - iført sit fine perlepoire-diadem, øreringe og halskæde.

Portrættet er udført af billedhugger Lis Nogel. Langs randen er en ring, hvor der står Margrethe II Danmarks Dronning og et hjerte, som er Den Kgl. Mønts mærke.

Bagsidemotivet er bygget op af symboler, som afspejler dronningens valgsprog og refererer til dronningens kunstneriske virke: et hjerte omkranset af 12 sakse, som danner en cirkel.

Valgsproget gengives i hjertet, der symboliserer "folkets kærlighed", og i cirklen, der symboliserer "Danmarks styrke".

Af saksenes ben kommer der M'er – for Margrethe – til syne, og cirklen leder tankerne hen på mennesker, der står sammen.

Bagsiden er designet af grafisk designer Jeanette Skov Jensen.

Læs mere om: