Se, hvad dronning Margrethe udlåner: Det er verdens vildeste!
Danskerne kan glæde sig til en ekstraordinær oplevelse, når der til oktober åbner en ny permanent udstilling på Koldinghus med verdens bedst bevarede pragtstel: Flora Danica.
Helt præcist åbner prinsesse Benedikte den unikke udstilling "FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel" den 7. oktober.
Brugt ved hemmelig middag
Senest blev det yderst fornemme og kostbare porcelænsstel taget i brug, da dronning Margrethes nærmeste familie i januar overraskede hende med en hemmeligholdt middag i Christian VII’s Palæ på Amalienborg i anledning af majestætens 50-års regeringsjubilæum.
Det skrøbelige hvide porcelæn fra 1700-tallet er dekoreret med sirlige gengivelser af det danske riges vilde botanik og bliver kun taget i brug ved helt særlige lejligheder i Kongehuset.
Elsket stel
Første gang, der blev spist af stellet, var til Christian 7.s fornemme fødselsdagstaffel i 1803, og i nyere tid har det også været i brug ved dronning Ingrids 80-års fødselsdag i 1990.
Det er kongehuset, der råder over det kostbare Flora Danica-stel, som blev bestilt hos Den Kgl. Porcelainsfabrik (nu Royal Copenhagen) i 1790 af Christian 7., der angiveligt ønskede at forære det til Katharina den Store af Rusland.
Kejserinden nåede dog aldrig at modtage gaven, idet hun døde, inden stellet var færdiglavet.
Ambitiøst arbejde
Inspirationen til det håndmalede stel blev hentet i det botaniske billedværk "Flora Danica", verdens mest ambitiøse kortlægningsarbejde af vilde planter, der skulle komme til at strække sig over 122 år og i alt opliste 3.240 vækster i smukke kobberstik og præcise beskrivelser.
Stellet blev kun produceret i 12 år og ud af de oprindelige 1.802 steldele eksisterer i dag 1.530.
Det anses for at være verdens største bevarede spisestel fra det 18. århundrede.
Første gang i Jylland
Det er første gang, at Flora Danica kommer til Jylland, hvor det imponerende stel får en fast udstillingsplads i Bibliotekssalen på Koldinghus.
Her kan gæsterne opleve den hidtil største præsentation af det historiske stel med mulighed for ikke alene at udforske stellets mange fine detaljer, men også de mange fortællinger, som er knyttet til servicet.
Stolt museumsdirektør
- Vi er meget stolte over at kunne vise det enestående historiske og kongelige stel, Flora Danica, frem på Koldinghus. Publikum har hidtil kun kunnet opleve en brøkdel af servicet og historien bag, da en del af stellet har været udstillet på Rosenborg Slot og en anden del er blevet opbevaret på magasin. Med den smukke Bibliotekssal på Koldinghus som ramme er det nu muligt at præsentere det imponerende stel i en voluminøs, sansemættet og intens udstilling, der er det fornemme stel værdigt. En passende ramme for et stel, som på linje med regalierne, kronjuvelerne og sølvløverne er en umistelig del af vores levende kulturarv. Et nyt skatkammer på Koldinghus bliver med udstillingen af Flora Danica en realitet, lyder det fra Thomas Thulstrup, museumsdirektør i Kongernes Samling, i en pressemeddelelse.
Vilde myter
Siden den store udstilling om Flora Danica-stellet i 1990 på Christiansborg Slot har det ikke været muligt at få en indgående præsentation af det vilde service, der er næsten lige så mytisk som stellet er omfangsrigt.
I den kommende udstilling vil der blive kastet nyt lys over stellets vilde myter samtidig med, at publikum vil kunne komme helt tæt på de særegne dekorationer og brugen af det historiske service, som første gang blev benyttet i 1803 ved Christian 7.s fødselsdagstaffel.
Udstillingen ”FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel” er blevet til med indlån fra Statsinventariet og bidrag fra Royal Copenhagen og Georg Jensen Damask.
Kan købes
I 1862 genoptog man produktionen af Flora Danica-stellet, der i dag er det eneste af Den Kongelige Porcelænsfabrik spisestel, der fremstilles i Danmark.
Her sørger 15 specialuddannede porcelænsmalere for at male planterne og de forgyldte kanter, og der males gennemsnitligt 13.000 penselstrøg på hver enkelt del af stellet.