30. jan. 2021
Af Trine Larsen

Se hvem der hjælper dronning Margrethe

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul
Dronning Margrethe har siden sin ungdom haft en hofdame, og det har majestæten stadig. Faktisk har dronningen fire hofdamer, som på skift hjælper majestæten. Læs med her, hvad der er hofdamernes arbejde.

Dronning Margrethes nærmeste medarbejdere er majestætens hofdamer. Dronningen har fire hofdamer, som arbejder på skift, ofte to måneder af gange i en nogenlunde fast turnus.

Hofdamerne er dronningens personlige assistenter og de er sammen med majestæten, ikke kun når dronningen er på arbejde, men også hjemme, når dronningen er privat.

Hofdamerne kender dronningens dagligdag og gøremål ud og ind, de er også med til møder der vedrører dronningens gøremål udenfor huset, til officielle opgaver.

Hofdamerne spiser sammen med dronningen til alle måltider, ligesom de, når dronningen er ude, hjælper og assisterer dronningen. Dronningen går ikke med penge eller kreditkort, så skal der handles og betales for noget, er det hofdamen, som betaler. Det er også hofdamen, som bærer evt. gaver som dronningen får, ligesom hofdamen også bærer og tager sig af blomsterne, som dronningen f.eks får ved sommertogter af velmenende borgere.

Det er i det hele taget hofdamen, som med et øje på hver finger, så at sige sørger for, at dronningen kan koncentrere sig om sit arbejde, mens de tager sig af alt omkring dronningen.

Dronningens hofdamer er ansatte i dronningens hofstab og kommer naturligvis meget tæt på majestæten. Nogle få gange sker det også, at de bliver så tætte, at de bliver rigtig gode venner. Bl.a er dronnings tidligere hofdame, Lena von Lüttichau i dag en rigtig god og nær ven af dronningen.

Dronning Margrethe har fire hofdamer. Senest har dronningen udnævnt kammerherreinde Henriette Zeuten Obel, der kun har været hofdame siden 1. juli sidste år.

Ellers gør hofdame Annelise Wern tjeneste hos dronningen, ligesom også oberstinde Jette Nordam og Annette de Scheel er hofdamer.

Kronprinsesse Mary har også en hofdame, Christine Pii, som samtidig fungerer som privat-sekretær, ligesom prinsesse Benedikte har hofdamen Anne Dorthe Iuel ansat.

Prinsesse Marie har ikke længere en hofdame, men da hun havde, var det veninden, Britt Siesbye Davidsen, som inden hun blev hofdame var i prins Joachims vennekreds og privat ven af parret.

Hvem der er dronningens private venner kan du læse i BILLED-BLADET nr. 4 som er på gaden nu.

https://imgix.billedbladet.dk/webgrafik.jpg
BILLED-BLADET nr. 4. På gaden d. 28. januar.

Læs mere om: