3. sep. 2016
Af Luise Marie Bekker

SE VIDEO: Dronning Margrethe viser Frederik og Joachims børnetøj frem

Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul / BILLED-BLADET
Dronning Margrethe fortæller i denne søde video om sit personlige forhold til arvestykker og ting med affektionsværdi, bl.a. hendes sønner matrostøj.

I det danske kongehus gør man som alle andre; man gemmer. Ting, der er svære at slippe. Ting, der repræsenterer en symbolsk eller materiel værdi. Ting, der fortæller en historie om en begivenhed eller en savnet person.

Det er der nu kommet en ny udstilling ud af. Udstillingen genskaber otte af kongehusets depoter: porcelænskammeret, smykkeboksen, sølvkammeret, klædeskabet, møbelmagasinet, kunstdepotet, loftet og kælderen og kan ses på Amalienborgmuseet.

Dronning Margrethe har selv været rundt i sine gemmer for at lede efter flere end 2000 genstande til udstillingen. For fra kælder til kvist på de kongelige slotte slumrer et hav af minder.

Matrostøj og andre gode minder

I en video, som Det Danske Kongehus har lagt på sin facebookside, fortæller dronningen om nogle af disse genstande, som frembringer skønne minder.

Se videoen på kongehusets facebookside.

For eksempel prins Joachim og prins Frederiks jakker, der får majestæstens tanker til at rejse tilbage til ture med prins Henrik og deres drenge, da de var små.

I den skønne video fortæller dronningen også om smykker, der har tilhørt familien i generationer, og som er fundet i gemmerne. Hun bliver dog kortvarigt forstyrret af et ringende ur, som hun sender et bestemt blik og en løftet finger inden hun fortsætter.

Dronning Margrethe fortæller om familiens ting

Sammen med kongehusets kurator, Elisabeth von Buch-wald, har Margrethe fundet klædedragter til børn og voksne, legetøj fra flere generationer, porcelæn, sølvtøj, kunst og møbler fra de sidste 300 år.

I udstillingen kan man i lydfiler høre hende fortælle om sit personlige forhold til eller den historiske baggrund bag flere af tingene.

Idéen til udstillingen opstod, da kongehuset alligevel stod foran en digital registrering af inventar på de kongelige slotte.

Kongernes Samling viser fra d. 22.-26. februar udstillingen ”Fra Kongehusets gemmer” på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ.

Læs mere om udstillingen her.

Læs mere om: