28. dec. 2017
Af Dorte Quist

SE VIDEOEN: Denne musik betyder noget særligt for dronningen

Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte
Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte
Foto: AOP
Kongehuset har lagt alle de kongelige marcher på deres hjemmeside, hvor vi alle kan høre dem.

Kongehuset har nu lagt alle de kongelige marcher op på Kongehusets hjemmeside, hvor de kan nydes på web-adressen http://kongehuset.dk/de-kongelige-marcher

Og i en video på kongehusets facebook-side fortæller dronningen om flere af marcher og deres oprindelse. Videoen kan du se her.

Dronningen fortæller

I videoen fortæller dronning Margrethe om den særlige musiktradition i Danmark, der startede i midten af 1800-tallet. Her begyndte monarken og medlemmer af den kongelige familie at få komponeret personlige musikstykker, hvor der i melodierne lå særlige hilsner og beskeder til marchens indehaver. Traditionen blev skabt af H.C. Lumbye og er siden blevet videreført til i dag, fra Frederik 7. til den nuværende kongelige familie.

Dronningen fortæller bl.a., hvordan medlemmerne af den kongelige familie har fået et personligt forhold til marcherne - især fordi de fra barnsben har hørt de smukke musikstykker gang på gang.

Gennem tiden har de kongelige marcher lydt ved vagtskiftet på regentens residens og ved andre større begivenheder i kongehuset. Samtidig har de forskellige kongelige marcher været med til at portrættere de forskellige regenter og medlemmer af den kongelige familie, hvor skjulte referencer og hilsner i melodierne er lagt ind. Der er f.eks. franske toner i Prins Henriks Honnørmarch, klare australske hilsener i Kronprinsesse Marys Honnørmarch, etc.

Ny march til prinsesse Benedikte

De kongelige marcher var i starten gaver fra komponisterne til regenten, men i nyere tid er marcherne blevet skabt i tæt samarbejde med de kongelige selv.

Den seneste march er skrevet til H.K.H. Prinsesse Benedikte i november 2017 og er ikke indspillet endnu.

Læs mere om: