Søndag, 29. november 2020 - af af Jon Bloch Skipper og Malan Joensen

Skal rigsforstanderen blive i Danmark?

Amalienborg Slotsplads. Indsat: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prins Joachim og prinsesse Benedikte.
Amalienborg Slotsplads. Indsat: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prins Joachim og prinsesse Benedikte.
Fotomontage: Hanne Juul og Martin Høien.
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.
Kære kongelige brevkasse! Skal den person, der fungerer som regent i dronningens sted, opholde sig i Danmark eller blot kunne komme hurtigt tilbage til landet, hvis det kræves? Med venlig hilsen Christina   Kære Christina! Kronprinsen er regent, når han er stedfortræder for sin mor. Hvis også han er bortrejst eller ude af stand til at regere, bliver der indsat en rigsforstander. Som regent skal kronprinsen ligesom rigsforstanderen forblive indenfor kongerigets grænser. Hele tanken bag den "Lov nr. 25 af 11. februar 1871", der fastsætter reglerne for indsættelsen af en rigsforstander og dennes bemyndigelse, er netop, at rigets fortsat skal kunne regeres i "… Tilfælde af Kongens Umyndighed, Sygdom eller Fraværelse", dvs. i situationer, hvor monarken er for ung eller syg (såvel fysisk som psykisk) til at regere, eller hvor han eller hun "… reiser ud af Riget". Bedste hilsner Jon Bloch Skipper  
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  Har du et spørgsmål af royal karakter, som du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.   Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.  
  Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).  
  Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".   

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden