Fredag, 21. januar 2022 - af Marianne Singer

Skiller sig markant ud: Her er dronningens mest usædvanlige smykke

Dronning Margrethe. 
Dronning Margrethe. 
Foto: Claus Fisker
Dronning Margrethe har et enkelt smykke i sin store private samling, som af flere grund skiller sig markant ud fra de andre smykker.

Fredag eftermiddag åbner dronningen officielt særudstillingen "En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker" på Amalienborgmuseet i godt selskab med kronprinsparret, prinsesse Benedikte samt grev Ingolf og grevinde Sussie af Rosenborg. 

En festlig begivenhed knyttet til dronning Margrethes 50-års jubilæumsfejring, som du kan følge live på BILLED-BLADET.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Overraskende smykke

Udstillinger præsenterer for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra dronningens smykkesamling, deriblandt kendte pragtfulde diademer, brocher og øreringe med hver deres spændende familiehistorie.

Blandt alle de kostbare smykker, der kan opleves, er også et både overraskende og usædvanligt smykke for en regent, nemlig et par fine og farverige ørenclips købt i Matas. 

De koboltblå ørenclips i plastik, som dronningen har købt i Matas i Gråsten kan opleves på både udstillingen "En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker" og i den tilhørende bog "En dronnings smykkeskrin" udgivet på Politikens Forlag. 
Foto: Jens Peter Engedal

Købt i Matas

I bogen af samme navn som udstillingen lyder det om smykket fra Matas, at det ikke kun er al den historie, som ligger i smykkerne, der afgør, om de bruges, men også i meget høj grad æstetikken. 

Og derfor kan smykker, som slet ikke er lavet af ædle materialer, også sagtens have en plads i den kongelige garderobe, hvis bare de er flotte. 

Lækre og flotte blå

Om de blå ørenclips i plastik købt i Matas i Gråsten i sommerferien fortæller dronningen i den nye bog:  "Dem har jeg haft ganske længe, jeg tror, det er over 20 år siden, at jeg købte dem. Hos Matas i Gråsten. Jeg synes selv, at de er flotte. De er lækre, de er flot blå, det er en ærlig blå farve, og det er plastik, men når det er en god kvalitet, så er det godt." "For mig er det sådan et rigtigt sommersmykke: Jeg kommer i sommerhumør, når jeg tager dem frem. Jeg bruger dem ofte sammen med en kæde med blå perler, det er så heller ikke ægte sager, bortset fra ægte glas, men kæden er til gengæld i hvert fald fra min mors ungdom, hvis den ikke også muligvis har tilhørt min mormor. Og det er jo lidt sjovt."
Særudstillingen "En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker" vises på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg til og med 23. oktober 2022.

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden