Tirsdag, 26. maj 2015 — af Lene Skriver Bak

TILLYKKE: Kronprins Frederik fylder 47 år

Danmarks sympatiske kronprins Frederik kan tirsdag fejre sin 47-års fødselsdag.

Tirsdag fylder kronprins Frederik år.

Hele 47 år er der gået, siden den daværende tronfølger, prinsesse Margrethe, og hendes mand, prins Henrik, kunne byde velkommen til en lille, ny prins.

Tronfølgeren havde kun været gift knap et år, da prins Frederik meldte sin ankomst, og den lille prins fik ikke lov at være enebarn ret længe.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Bare små 13 måneder senere kom lillebror, prins Joachim, til verden.

VIDEO: Kronprins Frederik overraskede kronprinsesse Mary i Tyskland

Kronprins Frederik er veluddannet

Inden han begyndte i skole, var prins Frederik dog blevet til kronprins Frederik.

Hans mor blev dronning, da kong Frederik IX døde i januar 1972, og således rykkede prinsen op i tronfølgen.

Kronprins Frederik og hans lillebror begyndte deres skolegang sammen hjemme på Amalienborg, inden de skiftede til Krebs' Skole i 1976, hvor prinserne begyndte i 3. klasse.

Siden da har kronprins Frederik været kostskoleelev på École des Roches i Frankrig i et år, inden han tog studentereksamen fra Øregaard Gymnasium i 1986.

Kronprins Frederik valgte at læse på universitetet i Aarhus, hvorfra han i 1995 tog en cand.scient.pol., der undervejs blev suppleret med statskundskabsstudier på Harvard Universitet i USA.

Aktiv kronprins

Det er ikke kun bag skolepulten eller med snuden i bøgerne, at kronprins Frederik har fundet sin uddannelse.

Den meget aktive og sportsinteresserede kronprins har gennemført flere grundlæggende uddannelser indenfor alle tre værn i det danske forsvar.

Desuden har han gennemført frømandsuddannelse i Søværnet og deltaget i flere ekspeditioner, som for eksempel Sirius, der var en rejse på tværs af Grønland.

Den hårde, fysiske træning fra militæret har kronprins Frederik holdt ved lige med blandt andet kapsejlads og maratonløb, ligesom den sporty kronprins har gennemført en ironman, der består af 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og så til sidst et maratonløb.

Fysisk aktivitet er da også noget, der ligger kronprins Frederik meget på sinde, og han engagerer sig ofte i projekter, der handler om at få børn og unge til at bevæge sig mere.

LÆS MERE: Kronprins Frederik og prins Joachim stiger i graderne

Kærligheden, familielivet og den ventende rolle

14. maj 2004 giftede kronprins Frederik sig med australskfødte Mary Elizabeth Donaldson i Vor Frue Kirke midt i København.

Det blev et sandt triumftog for kronprinsen og hans brud, der var omgivet af glade, smilende mennesker ved kirken, langs karettursruten, på Amalienborg Slot og til selve bryllupsfesten på Fredensborg Slot.

Kronprinsessen er en uvurderlig støtte for kronprins Frederik, der virker lykkelig og afslappet, når han er sammen med sin kone.

Hun har ifølge mange iagttagere givet kronprins Frederik en anden ro i forhold til den opgave, der venter forude som konge af Danmark.

Sammen har de to fået fire skønne børn; prins Christian, der kom til verden i 2005 og engang skal efterfølge sin far på den danske trone, prinsesse Isabella, som er født i 2007, og ikke mindst tvillingerne, Vincent og Josephine, der fuldendte firkløveret i 2011.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har valgt, at deres børn skal have en så almindelig opvækst som muligt, hvorfor prins Christian for eksempel går i den lokale kommuneskole fremfor Krebs' Skole, hvor kronprinsen selv gik, og hvor prins Joachims ældste sønner, prins Nikolai og prins Felix, også har fået deres skolestart.

VIDEO: Kronprinsesse Mary fik et smækkys af sin mand

Tid til fødselsdagsfejring

Kronprins Frederik har ikke nogle officielle aftaler på sin fødselsdag, og det samme gælder for kronprinsesse Mary, så mon ikke der bliver tid til at fejre fødselsdag, hvad enten det bliver i Kancellihuset på Fredensborg Slot eller i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg.

Heller ikke dronningen eller prinsgemalen har officielle pligter på dagen.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden