31. maj. 2021
Af Trine Larsen

Travl historisk dag venter dronningen

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul
Dronning Margrethe får noget af en travl dag, spækket med indtryk og store historiske begivenheder, når majestæten 13. juni tager fat på fejringen af 100 året for Genforeningen - med et års forsinkelse.

Fejringen af 100 året for genforeningen var noget af dét, dronning Margrethe virkelig havde set frem til sidste år. Men som så meget andet blev den stort anlagte fejring udsat.

Men nu kan dronningen igen glæde sig, for 13. juni skal dronningen til Sønderjylland og deltage i festlighederne med et års forsinkelse.

Det sker sammen med ældstesønnen, kronprins Frederik, og barnebarnet prins Christian. De er nemlig med ved én af de historiske begivenheder, som også denne gang vil skrive sig ind i historiebøgerne. For sammen vil de køre i karet over grænsen præcis det samme sted, som dronningens farfar og far red over for 101 år siden. Kong Christian på sin hvide hest, som blev et historisk og uforglemmeligt symbol på, at Nordslesvig igen var dansk.

Det vil helt givet blive en bevæget dag for dronning Margrethe, der flere gange har udtrykt, hvor vigtig dronningen mener det er, at vi husker og mindes Genforeningen og den kendsgerning, at folk fra begge mindretal lever side om side i fuld fordragelighed.

At hun får lov til at opleve den historiske og minderige dag sammen med kronprins Frederik og prins Christian, gør kun dagen endnu mere spændende for dronningen.

Men majestæten får travlt, for om morgenen begynder dronningen dagen med at køre i karet over grænsen ved Frederikshøj, syd for Kolding. Derefter deltager majestæten sammen med sin familie i festgudtjenesten i Haderslev Domkirke, og mens de andre derefter kører hjem, skal dronningen besøge Genforeningsparken i Aabenrå.

Derefter fortsætter dronningen dagen i Sønderborg, hvor hun sammen med Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, og hans hustru, samt statsminister Mette Frederiksen deltager i en ceremoni på Kongeskansen ved Dybbøl Banke. Derefter besøger dronningen det tyske mindretals nye museum, Deutche Museum Nordschleswig, inden dronningen skal til et Genforeningsshow på Alsion.

Om aftenen er dronningen vært ved en reception for dagens notabiliteter på Kongeskibet Dannebrog.

Læs mere om: