14. jan. 2019
Af Marianne Singer

TV 2-profil inspirerede kronprinsesse Mary til flot donation

kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Efter at have lyttet til TV 2-korrespondent Simi Jans beretning om kvindeskæbner i Afghanistan besluttede kronprinsesse Mary som formand for Mary Fonden at støtte et kvindekrisecenter i Afghanistan med en større sum penge.

Det gjorde indtryk på kronprinsesse Mary, da hun på Børnenes Dag i november i FN Byen i København lyttede til TV2-korrespondent Simi Jans barske beretning om Fatima fra Afghanistan.

Som femårig blev Fatima solgt til en ældre, handicappet mand, og som 12-årig afleveret hjemme hos ham.

Derefter fulgte to år med mishandling, før det lykkedes Fatima at flygte og komme på et krisecenter i Kabul.

Hemmelig adresse

Det er netop det krisecenter, der nu er blevet udvalgt af kronprinsesse Mary til at modtage Mary Fondens særlige donation på 50.000 amerikanske dollars, omkring 326.000 danske kroner.

Knap 70 kvinder og børn, som er flygtet fra brutal vold og lever på krisecenteret, der ligger på en hemmelig adresse i Kabul.

Barske kvindeskæbner

Mary Fonden skriver i en pressemeddelelse, at Mary Fonden efter Simi Jans beskrivelse af de barske kvindeskæbner og krisecenterets svære økonomiske vilkår gik i dialog med blandt andet den danske ambassade i Kabul, UN Women og Danner for at undersøge krisecenterets arbejde.

Derefter valgte Mary Fonden at årets donation skulle gå til krisecentret, der ledes af Mary Akrami.

Kræver stort mod

"Kvinders rettigheder i Afghanistan er under pres på mange niveauer. De afghanske kvinder kæmper med ødelæggende og stærke sociale normer, som gør dem meget udsatte. Mary Akrami har viet sit liv til at hjælpe kvinderne og deres børn og er en stærk talskvinde i kampen for at ændre forholdene for kvinder i Afghanistan. Det kræver stort mod og har samtidig gjort hende til et mål for dem, der ikke ønsker forandring. Med Mary Fondens særlige donation ønsker vi at støtte op om hendes imponerende og store arbejde," skriver kronprinsesse Mary, der er dybt engageret i den globale kamp for kvinders rettigheder, og som gennem Mary Fonden arbejder målrettet med at bekæmpe vold i hjemmet, i pressemeddelelsen.

Hvert år uddeler kronprinsessen Mary Fondens særlige donation til et projekt eller en organisation, som har vist særligt potentiale.

Blandt de tidligere modtagere er Bydelsmødre, Fonden for Socialt Ansvar, Dansk Flygtningehjælps arbejde i nærområderne og Maternity Worldwide, Etiopien.

Læs mere om: