16. dec. 2023 (Opd. 30. dec. 2023)
Af Sofie Nymand

Tvillingen blev ønskebarnet: Da Axel Strøbye kom til verden, fik hans mor og far et chok

Axel Strøbye
Axel Strøbye
Foto: Per Pejstrup/Ritzau Scanpix
Han blev en af Danmarks største, men Axel Strøbye blev ikke født som et ønskebarn. Under fødslen fik hans forældre et chok, og det kom til at præge ham resten af livet.

Denne artikel er oprindeligt blevet bragt i forbindelse med BILLED-BLADETs nostalgiske julekalender, hvor vi hver dag frem til juleaften pakker en historie ud fra dansk underholdnings både glamourøse og brogede fortid. Vi dykker ned i filmklassikerens finurlige detaljer, de glemte skæbner og giver et gensyn med datidens helt store skuespillere.

Axel Strøbye blev en af datidens største, og i dag står han stærkt i erindringen som en af dansk film og teaters dygtigste skuespillere. Men han begyndte ikke livet som et ønskebarn – langt fra.

Det bliver beskrevet i biografien ”Axel Strøbye: En tragisk komedie” af journalisterne Peer Kaae og Per Kuskner.

Axel Strøbyes forældre, Aksel Ingvard og Aleksia Vilhelmina Jacobsen, kom fra små kår, men de fik økonomien så meget på plads, at de kunne gifte sig, og i 1923 fik de deres første barn, Axels storesøster Inge.

Ingvard steg i graderne som manufakturhandler, og senere fik parret så meget luft i økonomien, at de var klar til et barn mere. De blev henrykte, da Aleksia blev gravid igen – de vidste dog ikke, hvad der ventede dem.

Parret havde allerede et navn klar, da Aleksia den 22. februar 1928 gik fødsel. Og da en velskabt dreng kom til verden, fik han navnet Jørgen.

Familien var ’komplet’. Far, mor og en af hver – en pige, Inge, og en dreng, Jørgen.

Lykken var stor, men den blev afløst af chok og fortvivlelse, da Jordemoderen meddelte den nybagte mor til to, at endnu én var på vej.

Aleksia og Ingvard vidste ikke, at de skulle have tvillinger. Dengang havde jordemødrene ingen mulighed for at vurdere og dermed fortælle gravide, hvilket køn eller hvor mange babyer, der var på vej.

Parret havde ingen mulighed for at forberede sig på tvillinger, og rystede deres billede af fremtiden. Men der var ingen returret på den lille dreng, og efter et kvarter lå han i vuggen med sin tvillingebror.

I de første dage af sit liv hed Axel Strøbye derfor ’den anden’ som i ’Jørgen og den anden’. Det var indtil faderen, der aldrig blev kaldt andet end sit mellemnavn, skar igennem og opkaldte ham efter sig selv ’Aksel’.

Aksel Strøby Jacobsen kom han til at hedde. Og det hed han, indtil han selv ændrede det til Axel Strøbye.

Fra han var helt lille, forstod Axel Strøbye, at det var kommet bag på hans forældre, at de skulle have ham. Og den tumultariske start på livet og de betydningsfulde 15 minutter kom til at præge ham.

Tvillingerne Axel og Jørgen var som nat og dag. Jørgen var blond og Axel mørk. Selv om de altid var klædt ens, kunne man ikke umiddelbart se, at de var tvillinger – trods enkelte træk.

https://imgix.billedbladet.dk/2023-12-16/393179917_1400126507294454_7728677517044991039_n.jpg
Axel Strøbye (th.) med sin tvilling Jørgen.
Foto: Peer Kaae og Per Kuskners private arkiv.

Også deres personligheder var vidt forskellige. Mens Jørgen var rolig, var Axel sprudlende og kreativ, og han vidste præcis, hvordan han skulle få sine forældres opmærksomhed – ved at optræde. Og Axels søskende så glædeligt til, når Axel udfoldede sig, blandt andet som tryllekunstner.

Det, der egentlig var til hensigt at tiltrække sine forældres forfordelte opmærksomhed, dannede grobund for hans senere karriere på scenen.

Men ligesom det ikke umiddelbart stod skrevet, at Axel skulle ende i vuggen, stod der heller ikke ’skuespiller’ over den. Faren så, at hans sønner kom godt i vej med en ’solid’ uddannelse, og ligesom så mange andre skuespillere, oplevede Axel Strøbye en modvilje, da han fortalte forældrene om sine fremtidsplaner.

Karl Stegger og Axel Strøbye i tv-serien "Matador".
Axel Strøbye over for Karl Stegger i "Matador".
Foto: Emil Christensen/Ritzau Scanpix

Så han prøvede en anden kreativ vej, men heller ikke det faldt i god jord:

– Så ville jeg være kunstmaler. Jeg følte, jeg havde sådan et halvkunstnerisk kald i mig, men da min far opdagede, at vi malede efter nøgenmodel, var det også slut, fortalte Strøbye til BILLED-BLADET i 1996.

– Jeg kunne ikke komme på elevskole som 15-16-årig, så jeg fandt ud at, at jeg ville være arkitekt og for at blive det, skulle jeg i murerlære. Det interesserede mig ikke et klap.

Axel Strøbye blev uddannet som arkitekt på Kunstakademiet i København, men han havde i smug læst hos skuespilleren Olaf Ussing, og i 1952 blev han optaget på Det Kongelige Teaters Elevskole.

Axel Strøbye medvirkede i over 100 folkekomedier og satte også et stort præg på teater og tv.

I dag genser man ham i roller som den koleriske kriminalassistent Jensen i ”Olsen-banden”, Viggo Skjold Hansen i ”Matador” og den tålmodige onkel i ”Min søsters børn”. For bare at nævne et lille udpluk af den lange liste af roller.

Privat levede han sammen med Lone Hertz med hvem han fik to børn, Tomas og Michaëla.

Axel Strøbye med sin søn Tomas
Axel Strøbye med sin søn Tomas.
Foto: Olaf Kjelstrup/Ritzau Scanpix
Axel Strøbye og Lone Hertz med deres børn.
Axel Strøbye og Lone Hertz med deres børn.
Foto: Ulla Aue/Ritzau Scanpix

Siden gik parret fra hinanden, og i 1978 blev han gift med Hanne Borchsenius. De var gift, indtil Axel Strøbye gik bort i 2005, 77 år gammel.

Læs mere om: