Lørdag, 12. november 2022 - af Sofie Nymand

Uden årelang tradition: Sådan bliver dronning Margrethes karettur anderledes end planlagt

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

Foto: Hanne Juul
Karetkørslen sker med en stor ændring, der har betydning for særligt én årelang tradition.

Lørdag eftermiddag kører dronning Margrethe i karet gennem København til Rådhuset, hvor hendes 50-års regeringsjubilæum bliver markeret. 

Karetkørslen skulle have fundet sted i september, men grundet dronning Elizabeths død valgte dronning Margrethe at nedskalere festlighederne, og karetkørslen blev derfor udsat. 

Udsættelsen betyder også, at kongehuset har foretaget en stor ændring, der har betydning for særligt én tradition.  

Dronning Margrethe kører nemlig i en lukket karet, nærmere bestemt Guldbryllupskareten, i stedet for åben karet, som det var planlagt i september. 

Det betyder også, at dronningen under turen ikke vil modtage en buket fra Hotel d’Angleterre, som der ellers er tradition for. 

Siden kong Frederik IX og dronning Ingrids sølvbryllup i 1960, har det været en tradition, at d’Angleterre som de eneste overrækker monarken en buket, når kareten passerer hotellet på Kongens Nytorv.  

Der er dog ingen stop undervejs på ruten, og derfor kan buketten kun overrækkes ved åben karet.

Selvom der er tradition for, at det kun er monarken, der får overrakt en buket, er der også andre kongelige der har fået en duftende blomsteroverraskelse på ruten. 

Heriblandt kronprins Frederik, der fik overrakt en buket under karetturen i anledningen af hans 50 års-fødselsdag. 

Det er hotellets kreative direktør, Alan Evensen, der meget nøje udvælger hver eneste blomstart til buketten – og heri ligger der en symbolik i hvert valg. 

Dronning Margrethe kører i karet fra Amalienborg kl. 12.35 til Københavns Rådhus, hvor den kongelige familie vil deltage i fejringen. 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden