Ung kokkeelev skal lave dronningens julemad
Selv om Schackenborg Slotskro er lukket 14 dage omkring jul og nytår, så er der undtagelser. Specielt hvis der bliver ringet inde fra naboen, som er på udkig efter en kok, der har talent for og nerver til at lave julemad til landets regent, der kommer på besøg.
- Prins Joachim ringede og spurgte, om jeg kendte en kok, der kunne klare den opgave, fortæller kok Henning Kohl, der sammen med sin kone Lise Overgaard Lauritsen har forpagtet Schackenborg Slotskro i de seneste fem år.
Mester var ikke i tvivl
For mesterkokken var der ingen tvivl. Det var lige en opgave for hans elev Rasmus Lodahl. Trods sine kun 20 år er Rasmus udlært kok til april efter fire års uddannelse, og på Kokkeskolen i Kolding har han vundet den interne konkurrence om at deltage i DM for elever, som til februar finder sted ved Food Expo i Bella Centret.
Til den tid skal Rasmus fremstille en treretters menu af de råvarer, som han får udleveret i en kurv. I det hele taget er den unge kok frisk på nye og spændende udfordringer, og Rasmus prøver at sige til sig selv, at han skal se de kongelige som et hvilket som helst andet selskab, han skal lave den fineste mad til.
Vil ikke afsløre menuen
- Selvfølgelig kommer der nok lidt ekstra nerver på, men ellers er det bedste, jeg ved, at der er plads til at "lege" med maden, og der er god tid til at forberede det hele. Så er det sjovest, forklarer Rasmus Lodahl, der er vokset op på Hotel Vildbjerg og aldrig har været i tvivl om, at han vil være kok.
Den unge elev har sammensat den kongelige julemenu sammen med prins Joachim og prinsesse Marie, og han vil ikke afsløre detaljer om, hvad der kommer på bordet i de royale gemakker inde hos naboen.
- De havde nogle krav til, hvad de gerne ville servere, og så vendte jeg tilbage med nogle forslag. Heldigvis var de friske på at prøve noget nyt, så det fandt vi hurtigt ud af, fortæller Rasmus. Han skal lave tre retter til både frokost og middag i juledagene, og selve juleaften bliver der serveret en fireretters menu. Al maden laver Rasmus alene på slotskroen, mens han foretager den sidste finpudsning i køkkenet hos Joachim og Marie på slottet. Selve serveringen klarer hoffets eget personale.
Sløjfer sin egen jul
- Det rører mig egentlig ikke, at jeg skal lave mad til de kongelige, for det er min holdning, at alle skal have den bedste betjening. Det kommer ud på et, om jeg skal lave mad til dronning Margrethe eller min mormor, nævner Rasmus og tilføjer, at hans egen livret netop er mormors medister, mens han har det svært med blodpølse.
For Rasmus Lodahl betyder det ikke så meget, at han må melde afbud til julen hjemme hos familien i Herning. Han glæder sig til, at han kan hygge sig med at lave mad til de kongelige naboer, for der bliver ikke tid til andet i juledagene.
- Jeg vil godt indrømme, at jeg er lidt stolt, tilstår den beskedne kokkeelev.