Veloplagt dronning Margrethe holdt pressemøde på tysk

Dronning Margrethe

Dronning Margrethe

Foto: Hanne Juul
Dronning Margrethe var i absolut topform, da hun holdt pressemøde for dansk-tysk presse ombord på Dannebrog i Flensborg Havn.

På trods af at dronningen kun havde haft få minutter ombord på skibet efter en lang dag med besøg rundt om i Slesvig til blandt andet Dannevirke og Frederiksstad, var det en veloplagt dronning, der svarede på spørgsmål på både dansk og tysk.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?Klik her og læs hvordan

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan

Dronningen indledte pressemødet ved selv at byde hjertelig velkommen og sige, at turen til Slesvig-Holsten har været en stor personlig oplevelse for hende.

-Den modtagelse jeg har fået har på alle måder været overvældende. Den har været meget hjertevarm og meget rørende. Det er lige fra skolebørn og ældre - til folk, der har arbejdet for det danske hele deres liv -til det officielle Slesvig-Holsten, som har taget overordentlig venligt og varmt imod mig. Jeg har alle steder mærket stor hjertelighed og synes det har været - og stadig er - en stor oplevelse at være her, sagde dronningen.

Ikke brug for tolken

Ombord på Dannebrog var en tolk, men hun kom ikke overarbejde. Kun et par gange måtte dronningen hente hjælp, da hun talte med den tyske presse.

En af journalisterne roste dronningen for hendes tyske og især udtalen, men majestæten afværgede smilende komplimentet og sagde beskedent:

- Jeg vil ikke påstå, at mit tyske er så fornemt, det vil jeg bestemt ikke hævde.

Terpede tyske verber

Derefter kom spørgsmålet, om dronningen kunne ønske, at flere i Danmark talte tysk:

- Altså mine generation terpede tyske verber og tysk grammatik, så vi endte med at kunne noget i hvert fald. Men det er da ærgerligt, at så mange har valgt det fra. Men jeg kan godt forstå, hvorfor.... Rygtet om, hvor svært det er, er jo løbet i forvejen. Alle har revet sig i håret over tyske verber, og når det er valgfrit, så fristes man til at vælge det fra. Det var bestemt ikke valgfrit, da jeg gik i skole, så det var bare om at pukle på, sagde dronningen og tilføjede:

- Vi er jo nabolande, så derfor er det så idiotisk, at vi ikke er bedre til det. Man må håbe på, at nogen finder ud af, at det måske var en god idé, smiler dronningen.

Vi må ikke glemme historien

På pressemødet bad dronningen til, at vi ikke glemmer historien.

-At vi husker genforeningen næste år og husker den i HELE landet. Det skulle gerne være sådan, at hele landet kan følge med. Det er en særdeles betydningsfuld begivenhed for os i Danmark. Og ikke mindst for folk i Sydslesvig. Man skal vide, hvem man er, og hvor man kommer fra, hvor man er, og hvor man vil hen. Og hernede, der kommer det ikke bare af sig selv, man har villet det, og det skal vi lægge mærke til, er dronningens opfordring til at bibeholde den gode, forbilledlige sameksistens mellem Danmark og Tyskland, især i grænseområdet.

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden