17. feb. 2015
Af af ULRIK ULRIKSEN

VIDEO: Kronprinsesse Marys gribende møde med Sydsudans flygtningebørn

Kvinder og børn i humanitære krisesituationer var på dagsordenen, da kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mødte flygtninge fra Sydsudan i en stor lejr i Etiopien.

Kronprinsesse Mary mødte allerede de første sydsudanesiske børn i Tierkidi-flygtningelejren, hvor 49.000 mennesker har søgt tilflugt på grund af den humanitære krise i deres land, da hun ankom med den danske delegation.

De små sørgede for, at Mary med det samme følte sig velkommen. Og så gjaldt det et ungdomscenter finansieret af Danida og implementeret af Dansk Flygtningehjælp.

Kronprinsesse Mary indviede ungdomscenter

Besøget i centret gav kronprinsessen og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mulighed for at observere en undervisningssituation og deltage i diskussionsforum for unge kvinder gennemført af Dansk Flygtningehjælps lokale beskyttelseskoordinator Rakel Larsen.

Derefter var det tid til officielt at indvie ungdomscentret, der er oprettet efter ønske fra unge flygtninge, og som giver dem mulighed for undervisning inden for bl.a. bygningshåndværk og elinstallation.

Herudover igangsættes i de kommende måneder kurser rettet mod særligt kvinder, så de kan få bedre viden om deres privatøkonomi og derved kan blive mere uafhængige af mænd. Der er høj efterspørgsel efter undervisning og deltagelsen heri giver en særlig status blandt flygtningene.

LÆS OGSÅ: Mary modtaget med sang i flygtningelejr

Kronprinsesse Mary blev glad

Mødet med de unge mennesker i centret gjorde Mary glad, men det var nu alligevel de helt små, som så ud til at ramme hende mest i det allerinderste. Indvielsen af ungdomscentret blev markeret med korte taler ved hhv. kronprinsessen og en repræsentant for flygtningene, og så plantede Mary et træ.

Da det var gjort, kom to små, søde børn hen til hende med fine, hjemmelavede gaver. Drengen Son og pigen Yahale var en smule nervøse til at begynde med, men da Mary smilede til dem, gik de hen til hende og overrakte gaverne.

LÆS OGSÅ: Mary landet i Etiopien

Mary var et hit

Resten af dagen i Tierkidi fyldte de små flygtningebørn fra Sydsudan meget i den danske delegations bevidsthed. Alle de små piger og drenge ville gerne i kontakt med danskerne. Især Mary var et hit.

Hun fik fantastisk mange håndtryk og kram af børnene, og nogle af de lidt modigere piger gik endda hen til kronprinsessen for at røre ved hendes bløde, nøddebrune hår, der var sat i hestehale.

Se BILLED-BLADETs TV-reportage fra kronprinsesse Marys dag i flygtningelejren, hvor hun både nærstuderede et vandtapningssted og var på besøg hjemme hos en flygtningefamilie i en hytte. Tierkidi var mange steder på den anden ende, da Danmarks kronprinsesse så nærmere på forholdene i lejren og kom helt tæt på kvinder, der over hals og hoved er flygtet med deres børn for at redde livet.

Læs mere om: