Onsdag, 18. november 2020 — af af Jon Bloch Skipper og Malan Joensen

Vidste du det? Sådan skal bestikket vende til kongelige middage

Borddækning i forbindelse med kongelig gallamiddag.
Borddækning i forbindelse med kongelig gallamiddag.
Fotomontage: Ritzau Scanpix
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.
Kære kongelige brevkasse! Hvorfor ligger bestikket med bagsiden opad ved de royale middage? Venlig hilsen Aase Rasmussen   Kære Aase Rasmussen! Det gør det, så man kan se monogrammerne og guldsmedenes stempler, som sidder på bagsiden. Ved nytårstaflet og gallamiddage dækkes der med sølvbestik, der passer til de undertallerkener af sølv, der anvendes. Dessertbestikket ved hovedbordet er imidlertid af det pureste guld, mens det er af forgyldt sølv ved de øvrige borde. Der findes i alt 12 guldbestik med tilhørende salt- og peberkar, som stammer fra de forskellige monarkers tid. De kostbare guldbestik placeres ved højbordet efter rang, og dronningen får selvsagt det fineste. På webportalen YouTube kan du se den spændende video "Et Nytårstaffel bliver til", hvor den kgl. taffeldækker beskriver sit arbejde i Frederik VII's Palæ i forbindelse med nytåret. Ovenfor ses dronning Margrethes opdækning ved gallamiddagen i anledning af det svenske kongepars statsbesøg i 2007. Mange hilsner Jon Bloch Skipper  
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  Har du et spørgsmål af royal karakter, som du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.   Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.   Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).  
  Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".   

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden