23. mar. 2022
Af Marianne Singer

Vild overraskelse: Se dronningens private gave til kronprinsesse Mary

Kronprinsesse Mary og dronning Margrethe.
Kronprinsesse Mary og dronning Margrethe.
Foto: Jesper Sunesen
Dronningen forærede sin elskede svigerdatter, kronprinsesse Mary en yderst kostbar og helt unik gave, da hun fyldte 50 år den 5. februar.

Selv om den store gallamiddag måtte aflyses på grund af pandemien, endte kronprinsesse Mary heldigvis alligevel med at blive hyldet på festlig vis med forskellige arrangementer, da hun fyldte 50 år den 5. februar.

Og så kunne kronprinsessen glæde sig over en helt særlig og meget kostbar fødselsdagsgave fra dronning Margrethe.

Historiske smykker

Dronningen viste nemlig endnu engang, hvor højt hun værdsætter sin svigerdatter ved at forære hende et sæt arvesmykker med en dybt personlig baggrundshistorie.

På sin runde dag fik kronprinsessen således overrakt en smuk broche og glitrende øreringe i sølv og prydet med turkiser, brillanter og perler, der skal have tilhørt den russiske kejserinde Katharina 2., også kendt som Katharina den Store, og være gået i arv gennem mange generationer til dronning Ingrids mor, kronprinsesse Margareta af Sverige.

https://imgix.billedbladet.dk/montre_2b_arven_fra_mor_nr._3b-2.jpg
Den smukke broche, som kronprinsesse Mary nu ejer.
Foto: Jens Peter Engedal
https://imgix.billedbladet.dk/oereringe.jpg
De pragtfulde øreringe, som dronningen har foræret kronprinsesse Mary.
Foto: Kasper Wiigh Larsen

Gennem generationer

Gennem arv er smykkerne ifølge bogen ”Juvelerne i det danske kongehus” af Bjarne Steen Jensen i sin tid kommet til kronprinsesse Margaretas mor, prinsesse Louise Margaret af Preussen, senere hertuginde af Connaught og Strathearn.

Det skulle være sket via hertugindens oldemor, storhertuginde Maria Paulowna af Sachsen-Weimar, der var barnebarn af kejserinde Katharina 2.

https://imgix.billedbladet.dk/_hjp8685_copy.png
Dronningen bar blandt andet den markante broche med de tilhørende øreringe i 2012 ved et gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af et statsbesøg fra Kina. Den matchende festkjole i turkis og hvid er af Birgitte Thaulow. Også ved dronning Anne-Maries bryllup i 1964, kronprins Haakons bryllup i 2001 og ved prins Henriks fødselsdag i 2009 har dronningen strålet med turkissmykkerne
Foto: Hanne Juul

Arven fra mor

Kronprinsesse Margaretha af Sverige skulle efter sigende have arvet turkissmykkerne efter sin mor ved dennes død i 1917.

Hun nåede dog kun at eje dem i tre år, før hun også selv gik bort.

Dermed arvede lille prinsesse Ingrid på bare 10 år sin mors store turkisbroche sammen med en del andre turkissmykker.

Kan nærstuderes

Dronning Ingrid blev som voksen meget glad for at bære smykkerne, som hun mest viste sig med, da hun var kronprinsesse, og da hun var blevet enke.

Nu er det kronprinsesse Marys tur til at nyde de skønne smykker og gøre dem til helt sine egne.

Det fornemme smykkesæt kan lige nu nydes i særudstillingen ”En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker”, der vises på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ til og med den 23. oktober.

Læs mere om: