20. nov. 2011
Af af Annelise Weimann

Vilde vandskader: Dronning Margrethe kan ikke bo på Amalienborg

Amalienborg-museet er ingen guldgrube.
Amalienborg-museet er ingen guldgrube.
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Det store skybrud i juli var så voldsomt at skaderne på Amalienborg stadig ikke er udbedret.

Køkkenet, spisekamrene og personalets rum i dronningens palæ fik store vandskader under skybruddet i juli, og skaderne er stadig så store, at dronningen og prins Henrik må blive boende i Fredensborg.

Det er ikke sjovt, når man ikke kan få varm mad, heller ikke selv om man bor i et Palæ. Men sådan er det for dronning Margrethe og prins Henrik. Køkkenet i Christian IX's palæ på Amalienborg kan stadig ikke bruges efter det voldsomme skybrud den 2. juli. Den dag regnede det så kraftigt, at der kom vandskader ikke blot i køkkenet, men også i spisekamrene og i personalets rum i underetagen af dronningens palæ. Men selv om der er sat mange ressourcer ind på at få kælderetagen renoveret, er den stadig ikke færdig.

Personalerum under vand

Derfor må dronning Margrethe og prins Henrik blive boende på Fredensborg Slot. De plejer ellers at flytte tilbage til Amalienborg en måneds tid før jul, men sådan bliver det ikke i år. Arbejdet med at renovere efter de store skader i underetagen på Christian IX's Palæ tager så lang tid, at regentparret først kan flytte ind og få noget at spise til nytår.

Den 2. juli er blevet kaldt den værste danske sommerdag nogensinde set fra et meteorologisk synspunkt. Ved Nørreport blev der målt 135 mm nedbør, det er kun få hundrede meter fra Amalienborg. Her fik alle de fire palæer store vandskader, og vandet trængte ind i samtlige kældre. Det gik ikke kun ud over køkkenregioner og forrådskamre, men også rummene med sølvtøj led skade. Desuden er personalerummene samt det kondirum, de ansatte for nylig fik indrettet i Christian VII's Palæ, voldsomt skadet, og motionsredskaberne stod ligefrem under vand. Det Gule Palæ, hvor mange af hoffets chefer arbejder, fik også vandskader i kælderetagen.

Gulvene blev ødelagt

Selv om det er mere end fire måneder siden, at vandet stod højt i de kongelige gemakker, lider Amalieborg stadig under virkningerne af skybruddet. Det tog tid at få overblik over, hvor alvorlige skaderne var, og alle var nervøse for, hvad man fandt ud af. Så snart vandet var fjernet, blev der stillet en masse affugtere op, men slottets mure er så tykke, at det tager enormt lang tid at få dem tørret ordentligt igennem. Før det sker, kan de ikke pudses op og males. Nogle steder har vandet også ødelagt de flere hundrede år gamle trægulve, der skulle fjernes, så man kunne undgå råd nedenunder.

Klar til regentjubilæet

Heldigvis gik der ingen store værdier tabt, men det vigtige spørgsmål er nu: Hvornår er arbejdet færdigt? Hvor længe varer det, før håndværkerne er færdige i de fire palæer? Alle arbejder på højtryk, for om ikke engang to måneder har dronning Margrethe 40-års regentjubilæum, og i flere dage vil det vælte ind med fornemme gæster fra mange lande. Mange af dem skal bo i Christian VII's Palæ, ligesom dronningen har planer om at invitere frokostgæster i sit eget palæ, Christian IX's. Det er også her, hun kommer ud på balkonen den 15. januar. Så nytter det ikke, at håndværkerne vandrer ind og ud samtidig.

Manden, der ved mest om, hvordan arbejdet skrider frem og følger det intenst, er palæforvalter Jens Greve. Han siger:

- Bare rolig. Vi skal nok blive klar til regentjubilæet. Vi arbejder alt, hvad vi kan. Både dronningens palæ og palæet, hvor gæsterne skal bo, vil stå klar. Det garanterer jeg for.

Læs mere om: