Onsdag, 29. april 2020 - af Niels Burgos

Dronning Elizabeth holder historisk tale til sit land

Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth
Foto: Mega
Præcist 75 år efter at hendes far talte ved afslutningen af 2. verdenskrig, henvender den engelske dronning sig direkte til nationen.

Den 8 . maj 1945 holdt kong George VI en af de mest betydningsfulde taler i sin regeringstid. Præcist 75 år senere - på nøjagtigt samme klokkeslæt kl. 21.00 - holder dans datter, den nuværende dronning, Elizabeth, påny en tale til sit land.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

 

Anledningen til kongens tale for 75 år siden var den såkaldte VE-dag - den endelige afslutning af 2. verdenskrig; den defintive sejr over det nazistiske Tyskland. Kongen sagde bl.a. i sin legendariske tale:

"I denne stund, mens krigens forfærdelige skygge er forsvundet langt væk fra vore hjerter og vore hjem på disse øer, kan vi omsider tage et øjeblik for at sende taknemmelighed og rette vore tanker til de opgaver over hele verden, som freden i Europa nu fører med sig".

Kong George taler til nationen den 8. maj 1945
Foto: Ritzau Scanpix

Dronning Elizabeth træder nu i sin fars fodspor som et led i en større markering på BBC af dagen, da kanonerne blev tavse overalt i Europa.

 

Majestæten husker formodentlig selv glimrende VE-dagen i 1945. Hun var da 19 år gammel den dag - og fik af sine forældre en helt særlig tilladelse til at forlade slottet for sammen med sin søster, Magaret, at feste sammen med folkemængderne ude på gaderne.

Den 8. maj 1945. Kong George, dronning Elizabeth med døtrene Elizabeth og Margaret og England premierminister Sir Winston Churchill på balkonen på Buckingham Palace.
Foto: Mega

75-års dagen skulle ellers havde været markeret med en kæmpe folkefest i England, men coronasituationen har betydet, at man må gribe det an på en anden måde. Det vil bl.a. ske ved, at der over hele England afholdes to-minutters stilhed på  dagen kl. 11.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden