21. jan. 2020
Af Marianne Singer

Harry og Meghan-sagen kort fortalt: Få overblikket her

hertuginde meghan
Hertuginde Meghan og prins Harry.
Foto: Mega
Det er gået stærkt, siden prins Harry og hertuginde Meghan i begyndelsen af januar meldte ud, at de ønskede at frigøre sig fra deres roller i kongehuset. Få et hurtigt over blik over sagen, der har rystet briterne.

I begyndelsen af januar rystede prins Harry og hertuginde Meghan verden med en chok-meddelelse om, at de ville begynde på en helt ny tilværelse og træde tilbage fra deres fremtrædende kongelige roller i det britiske kongehus.

Efterfølgende gik medierne amok i overskrifter og historier knyttet til prins Harry og hertuginde Meghan og deres overraskende ønske om en mere tilbagetrukket tilværelse.

Hurtig udvikling i sagen

Samtidig udsendte både prinseparret og Buckingham Palace flere meddelelser omkring udviklingen af sagen.

Det kan være svært at følge med i, præcis hvad der skete hvornår i sagen. Derfor giver BILLED-BLADET dig her en kort oversigt over perioden fra prins Harry og hertuginde Meghan kom med deres første udmelding og til de fik lavet en aftale med det britiske kongehus.

Sagen kort fortalt

  • 8. januar: Prins Harry og hertuginde Meghan meddeler på deres Instagram-profil, at de vil træde tilbage som fremtrædende kongelige, at de fremover ikke vil modtage apanage og ønsker at dele deres tid mellem Nordamerika og Storbritannien. Samme aften udsender kongefamilien en meddelelse, hvor de udtrykker forståelse for parrets ønske og understreger, at de er klar til at gå i dialog omkring det.
  • 9. januar: Hertuginde Meghan rejser tilbage til prinseparrets søn Archie på otte måneder, der befinder sig i Canada.

  • 13. januar: Dronning Elizabeth udtrykker efter et historisk familiemøde mellem hende, prins Charles, prins William og prins Harry på godset Sandringham i en pressemeddelelse familiens støtte til prinseparret, men understreger, at de gerne havde set, at de forblev fuldtidskongelige.

  • 18. januar: Dronning Elizabeth takker prinseparret for deres indsats som repræsentanter for den britiske kongefamilie og glæder sig over, at der er lavet en aftale mellem kongehuset og parret. Samtidig udsendes en meddelelse med hovedpunkterne i aftalen, deriblandt at prins Harry og hertuginde Meghan træder tilbage fra deres kongelige pligter, inklusive militære udnævnelser. De beholder deres privat protektioner, men kommer ikke til at benytte deres kongelige titler mere. Samtidig ønsker parret at betale offentlige penge, der er blevet brugt til renoveringen af deres hjem Frogmore Cottage i Windsor, tilbage. Aftalen gælder fra foråret 2020.

  • 19. januar: Prins Harry holder en meget personlig tale om sagen under et velgørenhedsarrangement i London. I talen siger han blandt andet, at det har været trist for ham at skulle tage beslutningen, men han så ingen anden udvej.

  • 20. januar: Prins Harry bliver genforenet med Meghan og Archie i Canada.

Læs mere om: