12. feb. 2021
Af Christinna Braun

Ny baby i den britiske kongefamilie: Sådan ændrer det på arvefølgen

Dronning Elizabeth. Indsat: Prinsesse Eugenie. 
Dronning Elizabeth. Indsat: Prinsesse Eugenie.
Foto: MEGA
Efter prinsesse Eugenie fødte en lille søn den 9. februar, er der igen blevet ændret i den britiske arverækkefølge.

Såvel som der er en arverækkefølge til den danske trone, hvor dronning Margrethe lige nu er regent, er der også en rækkefølge, når det gælder tronen i Storbritannien.

Dronning Elizabeth har siddet som monark siden 1952 (kroningen var dog først i 1953), og rækkefølgen til tronen har ændret sig mange gange siden da.

Den 94-årige dronning Elizabeth har selv fået fire børn, der ligeledes har beriget den britiske kongefamilie med flere medlemmer.

Det seneste skud på stammen er prinsesse Eugenies lille søn, der blev født den 9. februar 2021. Den lille dreng, der endnu ikke har fået et navn, er nummer 11 i arverækkefølgen til den britiske trone.

Således er dronning Elizabeths yngste søn prins Edward rykket til plads nr. tolv i rækkefølgen, mens hans to børn James, Viscount Severn, og Lady Louise Windsor er rykket til nr. 13 og 14.

Indtil 2013 måtte de royale kvinder vige for mændene, og det er derfor årsagen til, at prinsesse Anne er bag sine to lillebrødre prins Andrew og prins Edward i arvefølgen. Ændringen i 2013, kaldet "Succession to the Crown Act 2013" sørgede for, at kvinder i fremtiden er ligestillede med mænd, når det gælder arverækkefølge.

Du kan se hele arverækkefølgen til den britiske trone i galleriet herunder:

GALLERI: Arverækkefølgen til den britiske trone (MEGA)

Læs mere om: