23. mar. 2022
Af Lene Skriver Bak

Overrasket kongehus-ekspert efter nyhed: Prins Andrew skaber igen problemer

Prins Andrew.
Prins Andrew.
Arkivfoto: Mega
BILLED-BLADETs kongehusekspert Marianne Singer er meget overrasket over, at prins Andrew tilsyneladende vil være blandt deltagerne i mindehøjtideligheden for prins Philip. Deltagelsen bliver ikke uden hovedbrud for det britiske kongehus, vurderer hun.

Prins Andrew har via sin talsperson meldt ud, at han vil deltage i den mindehøjtidelighed for hans afdøde far, prins Philip, der bliver afholdt i London i næste uge.

Udmeldingen kommer bag på BILLED-BLADETs kongehusekspert, Marianne Singer.

- Det er en meget stor og uventet nyhed, der er kommet, for alle havde troet, at man ikke længere ville høre fra ham i offentligheden, siger eksperten og fortsætter:

- Det er virkelig mærkeligt, at han skal med. Det havde jeg slet ikke set komme. Det havde været nemt ikke at tage ham med, det ville ingen have undret sig over.

At den 62-årige prins, der er den næstyngste af dronning Elizabeth og prins Philips fire børn, ønsker at være med til at ære sin fars minde ved gudstjenesten er ikke overraskende eller mærkeligt, men at han får lov, kommer bag på Marianne Singer, der påpeger, at dronning Elizabeth skal give sin tilladelse til, at prins Andrew dukker op.

- Han ville ikke komme, hvis han ikke havde fået lov af mor, skal vi huske på. Dronningen har det sidste ord.

Skandalen klistrer til prins Andrew

Prins Andrews deltagelse ved mindegudstjenesten er overraskende set i lyset af reaktionen fra dronning Elizabeth i kølvandet på det sagsanlæg, prins Andrew stod overfor tidligere på året, hvor Virginia Giuffre anklagede prinsen for seksuelle overgreb.

Da det stod klart, at sagen ikke kunne afvises ved domstolene, tog dronning Elizabeth alt fra sin søn, der blev frataget sin militære rang, sine protektioner og retten til at bruge titlen som kongelig højhed i offentlige sammenhænge.

Prins Andrew indgik efterfølgende forlig i sagen.

- Dronning Elizabeth holder jo på formerne, så det er virkelig overraskende, at hun har givet lov til, at han kommer. Hun har jo allerede reageret hårdt og uforsonligt på sagen, så derfor er det en ekstra stor overraskelse, at hun lader ham deltage i så stort arrangement med de øvrige europæiske kongelige, forklarer Marianne Singer og kommer med et bud på, hvorfor prins Andrew alligevel kommer med:

- Det er så friskt et sår med skandalen og sexsagen, at det er lidt utroligt, at han har fået lov, men det er ikke nogen hemmelighed, at han altid er blevet fremhævet som sin mors yndlingssøn, så hun har måske forbarmet sig over ham, netop fordi det handler om familie og hans far. Selvfølgelig har det en kæmpebetydning for ham, at han må komme med. Hans forhold til faren var tæt, og det må være en glæde for ham at være med til at ære og mindes sin far.

Hvad skal man gøre med prins Andrew?

At prins Andrew dukker op i Westminster Abbey, hvor mindegudstjenesten skal afholdes, kan give anledning til flere hovedbrud for arrangørerne.

- Det kan blive meget akavet. Skal han hilse på de mange, højtprofilerede kongelige eller gemmer de ham lidt væk? Skal han være i centrum med alle Europas kongelige? At han kommer, giver mange problemstillinger, dronningen skal forholde sig til. Hvor skal Andrew placeres i kirken, hvad bliver hans officielle plads? Skal han være sammen med sine søskende i forreste række eller på en mindre fremtrædende plads for eksempel sammen med sine døtre? Uanset, hvad man gør, vil han jo tiltrække sig opmærksomhed, vurderer Marianne Singer og uddyber:

- Det er jo netop problemet med prinsens deltagelse: Han vil tage meget af opmærksomheden på en dag, der ellers skulle handle om prins Philips liv og dronningens store sorg. At han møder frem, tager fokus fra det, dagen egentlig skulle handle om.

Læs mere om: