24. okt. 2018
Af Niels Burgos

På besøg hos dronning Elizabeth: Maxima skabte sensation med sit diadem

Dronning Maxima, kong Willem-Alexander, dronning Elizabeth, prins Charles, hertuginde Camilla
Dronning Maxima, kong Willem-Alexander, dronning Elizabeth, prins Charles, hertuginde Camilla
Foto: Mega
Det hollandske kongepar, kong Willem-Alexander og dronning Maxima, til galla-banket hos dronning Elizabeth

Det blev et arrangement af de absolut fineste, da to af verdens rigeste monarkier mødtes til statsmiddag på Buckingham Palace. Kong Willem-Alexander og dronning Maxima fra Holland er i disse dage på statsbesøg i England - og bor under besøget hos den engelske dronning Elizabeth på Buckingham Palace.

Fantastiske diademer

Når gallafester kommer op i denne liga, er det helt tydeligt, at det er det aller-ypperste i juveler, der bliver anvendt.

https://imgix.billedbladet.dk/mega297090_016.jpg
Dronning Elizabeth
Foto: Mega

Den engelske dronning havde til festen valgt sit absolutte favorit-diadem, der bærer navnet "Pigerne fra Storbritannien og Irland". Det er et diadem, som betyder meget for dronning Elizabeth - sikkert særligt i kraft af dets historie, der har elementer af både tragedie, lykke og kærlighed. Det stammer fra 1890'erne, hvor englænderne så frem til et stort kongeligt bryllup mellem prinsesse Mary af Teck og den kommende engelske konge, prins Albert Victor. Desværre døde prinsen af influenza få uger efter forlovelsen - og rollen som kommende konge overgik dermed til hans bror, prins George. Han var også blevet forlovet - men blev svigtet, da hans tilkommende foretrak en rumænsk prins i stedet. Prins George valgte derfor at fri til sin afdøde brors forlovede - og parret blev gift. De blev senere kong George og dronning Mary - bedsteforældre til den nuværend dronning Elizabeth.

https://imgix.billedbladet.dk/mega297129_004.jpg
Dronning Maxima
Foto: Mega

Verdensberømt diamant

Dronning Maxima bar den historiske Stuart-tiara, som blev set første gang i 1897, da det blev båret af hollandske dronning Wilhelmina ved hendes tronbestigelse. Siden har det kun været sjældent set offentligt - og i en lidt nedtonet udgave i forhold til den oprindelige. Man havde nemlig valgt at fjerne et vigtigt element af tiaraen, den brømte Stuart-diamant. Det gjorde diademet lidt lavere og noget nemmere at bære. Men ved gallefesten på Buckingham Palace var diademet tilbage i sin oprindelige udgave - med diamanten siddende højt på toppen. Det er faktisk første gang, siden dronning Juliana i 1972 besøgte England, at den imponerende diamant blev vist offentligt.

Læs mere om: