19. jun. 2020
Af Malan Joensen

Passer godt på dronning Elizabeth: Sådan foregik første besøg fra udlandet efter corona-isolation

Prins Charles, hertuginde Camilla og præsident Macron. Indsat: Dronning Elizabeth.
Prins Charles, hertuginde Camilla og præsident Macron. Indsat: Dronning Elizabeth.
Fotomontage: MEGA
Der tages ingen chancer, når det gælder den 94-årige monark.

I Storbritannien og Frankrig har man for nyligt lempet nogle af corona-restriktionerne en smule, og i takt med at det nu bliver lettere at bevæge sig rundt, er der også flere besøg og officielle markeringer, der kan finde sted ansigt til ansigt.

Således kunne den franske præsident Emmanuel Macron torsdag rejse til London og besøge prins Charles og hertuginde Camilla i Clarence House og senere også den britiske premierminister Boris Johnson i Downing Street.

Anledningen til det franske besøg er 80-års dagen for general Charles de Gaulles berømte appel til det franske folk under 2. verdenskrig om modstand mod Tyskland, efter Frankrig var blevet angrebet af den tyske hær, der fem dage tidligere, den 14. juni 1940, var rykket ind i Paris.

De Gaulle var i London og sendte sin appel via BBC. Talen gav håb til mange franskmænd og blev senere anset for at være grundlaget for den franske modstandsbevægelse.

Dronning Elizabeth er stadig i isolation på Windsor Castle, sandsynligvis fordi man mener, det stadig ikke er sikkert for den 94-årige monark at komme ud blandt potentielle smittebærere af covid-19 og derfor vil passe godt på hende.

Dronningen måtte således desværre gå glip af markeringen af den historiske dag, men kongehuset sørgede for, at dronningen dog kunne ringe til præsident Macron og tale med ham om den særlige begivenhed.

Præsident Macron og prins Charles lagde begge kranse ved et mindesmærke for kong George VI og dronning Elizabeth samt ved en statue af general de Gaulle, ligesom der også blev holdt taler i anledning af jubilæet.

Emmanuel Macron havde også hæder med i bagagen - Frankrigs fornemmeste orden for indsatser under 2. verdenskrig, Légion d’Honneur, blev givet til byen London for at huse general de Gaulle, der var i eksil i den engelske hovedstad under krigen.

Læs mere om: