20. maj. 2021
Af Lene Skriver Bak

Prins Harry: Vil ikke lade sin egen smerte gå i arv til Archie og lillesøster

Prins Harry og hertuginde Meghan.
Prins Harry og hertuginde Meghan.
Foto: Mega
Prins Harry er blevet bevidst om, at han ikke skal lade smerten, han selv har oplevet, fordi hans far har oplevet smerte i sin opvækst, gå videre til hans egne børn.

Prins Harry var meget ærlig, da han gæstede podcasten ”Armchair Expert”, der laves af skuespilleren Dax Shepard.

Prins Harry gør meget ud af at understrege, at man ikke kan være totalt lykkelig hele tiden, men man skal tage mental sundhed alvorligt og arbejde for at passe på sig selv.

Et af de steder, hvor han passer på sig selv og sine børn handler om nedarvet smerte.

Prins Harry har nemlig bestemt, at den dårlige spiral slutter hos ham.

- Handler livet ikke om at bryde spiralen? Der er ingen bebrejdelse. Jeg mener ikke, vi skal pege fingre eller bebrejde nogen noget. Men når det kommer til forældreskab, er det helt sikkert sådan, at hvis jeg har oplevet en form for smerte eller lidelse på grund af smerte eller lidelse, som min far eller mine forældre måske har oplevet, så sørger jeg for at bryde den spiral, så jeg ikke sender det videre, basalt set. Der er masser af smerte og lidelse, der nedarves. Som forældre skal vi gøre alt, hvad vi kan for at sige; ”Ved du hvad, det skete for mig, jeg skal sørge for, at det ikke sker for dig”, siger prins Harry blandt andet.

Han er fuldt bevidst om, at det ikke er nogen let opgave at bryde spiralen, men han er fast besluttet på, at det er sådan, det skal være. Og første trin er at blive bevidst om, hvad der kan ligge til grund for de handlinger, ens forældre gør.

- Det er virkelig svært at gøre, men for mig handler det om bevidsthed. Jeg så det aldrig, jeg vidste ingenting om det, men pludselig begyndte jeg at stykke det hele sammen og sige ”okay, her gik han i skole. Det her er hvad der skete”. Jeg kender til den her del af hans liv og jeg ved, at det er forbundet til hans forældre. Så det betyder, at han behandler mig, som han blev behandlet, forklarer prins Harry, inden han spekulerer i, hvad han selv skal gøre for at sikre, at han ikke sender smerten videre:

- Hvordan kan jeg ændre det for mine egne børn? Altså, nu er jeg her. Jeg har flyttet hele min familie til USA. Det var ikke planen, men nogle gange må man tage en beslutning og sætte sin familie og sit mentale helbred forrest.

Læs mere om: