Fredag, 21. maj 2021 — af Lene Skriver Bak

Prins William i kras kritik af BBC: I svigtede min mor

Prins William. Indsat: Prinsesse Diana med Martin Bashir i "Panorama".
Prins William. Indsat: Prinsesse Diana med Martin Bashir i "Panorama".
Arkivfoto: Mega
BBC har været ude at undskylde Panorama-interviewet fra 1995 med prinsesse Diana, og undskyldningen hilser prins William velkommen, selvom det er alt for sent.

Prins William er kras i sin kritik af BBC, efter en intern undersøgelse har konkluderet, at forløbet omkring det senere så berømte Panorama-interview med prinsesse Diana var uskønt og fejlbehæftet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Blandt andet har intervieweren, Martin Bashir, fremstillet falske dokumenter for at få interviewet med den daværende prinsesse af Wales i hus. Desuden har BBC ikke reageret på klager og bekymringer i forhold til interviewet, som tv-stationen burde. 

Prins William er glad for rapporten, ligesom han hilser tv-stationens undskyldning velkommen, men det er alt for sent, påpeger han i en betydningsfuld og følelsladet udtalelse efter rapporten blev afleveret.

Her sætter prinsen ord på, hvad interviewet betød for hans familie.

- Interviewet var i høj grad med til at forværre mine forældres forhold og har siden da skadet utallige andre, siger prins William blandt andet.

Bidrog til Dianas isolation

Også prinsens eget forhold til sin mor blev påvirket af interviewet, der havde store konsekvenser for prinsesse Diana i tiden efter:

- Det bringer ubeskrivelig tristhed at vide, at BBC's fejltagelser bidrog væsentligt til hendes frygt, paranoia og isolation, som jeg husker fra de sidste år med hende. Men hvad der bedrøver mig mest, er at hvis BBC havde undersøgt de klager og bekymringer, der først blev rejst i 1995, ordentligt, ville min mor have vidst, at hun var blevet bedraget, siger prins William.

Lord John Birt, der var direktør for BBC, da interviewet blev sendt, har efter rapportens offentliggørelse sagt, at man takket være den nu ved, at "at BBC husede en skruppelløs journalist på Panorama”. 

Det giver prins William dog ikke meget for:

- Hun blev ikke kun svigtet af en skruppelløs reporter, men af ​​ledere hos BBC, der kiggede den anden vej frem for at stille de svære spørgsmål, siger prinsen, mens han kigger direkte ind i kameraet.

Skal aldrig sendes igen

Panorama-interviewet blev sendt i 1995 og trak ifølge BBC selv 23 millioner seere. Det er siden blevet udsendt utallige gange, ikke kun på BBC, men verden over.

Hvis det står til prins William, kommer ingen til at se programmet igen.

- Det er min klare opfattelse, at dette Panorama-program ikke har nogen legitimitet og aldrig bør vises på tv igen.

Prins William er ikke i tvivl om, at hele sagen har været skadelig, ikke blot for hans mor og familien.

- I en æra med falske nyheder har public service-udsendelser og en fri presse aldrig været vigtigere. Disse fejl, udpeget af graver-journalister, svigtede ikke kun min mor og min familie; de ​​svigtede også offentligheden, slutter han sin udtalelse med.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden